Boswachters PWN en Staatsbosbeheer raden gebruik wensballonnen af

Foto: Wikipedia

Niet is zo leuk dan het nieuwe jaar te beginnen met de beste wensen voor elkaar, en die wensen vorm te geven met het oplaten van een wensballon. Alleen heeft die wensballon soms niet het gewenste effect, en kan het oplaten van een wensballon leiden tot grote schade aan de natuur.

Overgewaaid uit China
Het ritueel met de wensballonnen is enige tijd geleden over komen waaien uit China en Thailand. Tijden grote feesten is daar het oplaten van wensballonnen een vaste traditie. En ook in Nederland zien we nu steeds vaker dit ritueel. Vooral bij feesten in en rond de vele strandpaviljoens langs onze kust is het oplaten van wensballonnen vanaf het strand erg populair. De keerzijde daarvan is echter dat het gebied achter het strand veelal bestaat uit brandgevaarlijk duin- en bosgebied. Als de wind maar enigszins landinwaarts is kan het gebeuren dat de wensballonnen neerkomen in de duinen en daar branden veroorzaken.

Brandweer in actie in het duingebied van Bergen aan Zee (Foto: Wikipedia)
Brandweer in actie in het duingebied van Bergen aan Zee (Foto: Wikipedia)

Duingebied Bergen en Schoorl
Hoe desastreus branden in het kwetsbare duingebied kunnen zijn is te zien in de duinen van Bergen en Schoorl, waar de afgelopen jaren een kleine honderd bos- en duinbranden woedden en in totaal 3.000.000 vierkante meter bos, heide en andere vegetatie verwoestten. Op de  verbrande vlakte, circa 600 voetbalvelden groot,  herstelt de natuur zich nu voorzichtig. Weliswaar werden deze branden niet veroorzaakt door wensballonnen, maar de gevolgen kunnen hetzelfde zijn.

Ongeleide projectielen
Het is om deze reden dat het PWN, (drinkwaterbedrijf en beheerder van het Noord-Hollands duingebied) ten zeerste afraadt om wensballonnen op te laten. Volgens de boswachters van PWN en Staatsbosbeheer zijn wensballonnen letterlijk ongeleide projectielen, waarop men, na het opstijgen,  geen enkele invloed meer heeft. In de wetenschap dat de brandende ballonnen na circa een kwartier naar beneden komen, bestaat per definitie de kans op brand.

Schadelijk voor dieren
Een bijkomend probleem is dat de neergekomen ballonnen door dieren kunnen worden gezien als voedsel, wat vervolgens ook weer schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Alles bij elkaar reden genoeg om te hopen dat er gedurende de jaarwisseling sprake is van ‘aflandse’ wind. Maar een gelukwens met een glas champagne is ook niet verkeerd, en een stuk minder brandgevaarlijk.

wensballonnen thailand

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen