Hoe leuk is vuurwerk? Oordeel zelf!

Foto: Pixabay

Vandaag, dinsdag 29 december, staat zo’n 15% van de Nederlanders in de rij om het bestelde pakketje vuurwerk af te halen.

Wat een plezier zal ’t worden op Oudejaarsavond tussen 18:00 en 02:00 uur als er naar schatting voor 65 miljoen euro de lucht in zal gaan. Alleen… de geschiedenis heeft geleerd dat er niet uitsluitend plezier te beleven is aan vuurwerk. Kortom: Goed om even stil te staan bij de voor- en nadelen van vuurwerk, want echt, die zijn er allebei.

Discussie
Ieder jaar neemt de discussie rond het consumentenvuurwerk grotere vormen aan. Voor veel Nederlanders is een jaarwisseling zonder het afsteken van vuurwerk ondenkbaar en volstrekt ongewenst. Dat blijkt uit het feit dat maar liefst 2 miljoen Nederlanders vuurwerk kopen. Daar staat echter tegenover dat diverse enquêtes hebben uitgewezen dat ruim 60% van de Nederlanders voorstander is van een verbod op consumentenvuurwerk in combinatie met door de overheid georganiseerde professionele vuurwerkshows bij de jaarwisseling.

Door overheid betaalde vuurwerkshows (Foto: Pixabay)
Door overheid betaalde vuurwerkshows (Foto: Pixabay)

Ondanks die ogenschijnlijke meerderheid van voorstanders van een vuurwerkverbod lijkt dat er (vooralsnog) niet van te komen. En dat is niet voor niets, want en zijn niet uitsluitend nadelen aan vuurwerk.

Voordelen:

  • Staatskas: Allereerst is daar natuurlijk onze Minister Dijsselbloem voor wie het jaarlijkse vuurwerkfeestje een welkome aanvulling is van zijn staatskas. Want zie: Op die verwachte 65 miljoen omzet zit toch snel een bedrag van € 11.281.000,- aan BTW. En daarbij komt dan nog een keer de inkomsten- of vennootschapsbelasting, die tenminste 25% is van de winst. In totaal stroomt er dus zo’n dikke 20 miljoen euro naar Den Haag. En dat is niet alles.
  • Arbeidsplaatsen: Dankzij de vuurwerkverkoop gaan heel veel bedrijven NIET failliet. De belangenvereniging voor Pyrotechniek (vuurwerkproductie) becijferde twee jaar geleden al dat bij een eventueel verbod op consumentenvuurwerk 750 van die bedrijven in de rode cijfers zouden komen. Vuurwerkverkoop zorgt er dus voor dat veel mensen dus hun baan houden. Sterker nog: veel mensen kríjgen er juist een baan bij, al is dat maar tijdelijk.
  • Geen kosten voor vuurwerkshows: Het door tegenstanders van vuurwerk geopperde alternatie, door overheid geïnitieerde vuurwerkfeesten, zou voor heel Nederland een enorme kostenpost zijn. Nederland telt 393 gemeentes. De prijs van een beetje professionele vuurwerkshow ligt als snel tussen de vijf-  en tienduizend euro. Als iedere gemeente dus zo’n showtje zou weggeven zou dat al snel drie miljoen euro aan gemeenschapsgeld kosten. En dan gaan we nog voorbij aan èchte grote vuurwerkshows waarvan sprake is in steden zoals Amsterdam en Rotterdam. Om maar even een indruk te geven: het vuurwerkspektakel op de Rotterdamse Erasmusbrug kostte vorig jaar maar liefst € 200.000,-
  • Traditie en beleving: Een niet te onderschatten voordeel is de ‘beleving’. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet in geld uit te drukken. Een traditie is ook iets waard. Miljoenen mensen beleven plezier aan vuurwerk. Niet alleen aan het afsteken, maar ook aan het kijken ernaar, ook van achter de ramen.
  • Geen toename illegaal vuurwerk: Een vuurwerkverbod zou vuurwerk in de criminaliteit brengen. Dit zou kunnen leiden tot meer illegale verkoop en dus ook meer illegaal en gevaarlijk vuurwerk. En dàt zou wel weer eens kunnen leiden tot juist mèèr in plaats van minder vuurwerkongevallen
Vuurwerkafval: ieder voordeel heeft z'n nadeel... of andersom (Foto: Pixabay)
Vuurwerkafval: ieder voordeel heeft z’n nadeel… of andersom (Foto: Pixabay)

En dan de nadelen:

  • Schade aan woningen en auto’s: Het eerste nadeel is al becijferd door de Bond van Verzekeraars alles van. De vorige jaarwisseling betaalden de verzekeraars zo’n 13 miljoen euro uit aan vuurwerkgerelateerde schades. En dan praten we over schades aan auto’s en aan en particuliere huizen, variërend van glasschades tot complete rieten daken en vaak alles wat eronder zit.
  • Schade aan scholen: Schoolpleinen blijken een geliefde locatie om vuurwerk af te steken. Afgelopen jaar ging dat in Uden ten koste van 2 scholen die volledig afbrandden.
  • Miljoenen zorgkosten: En dan de schades waarvoor onze zorgverzekeringen goed zijn. Bij de voorgaande jaarwisseling werden ruim 550 mensen behandeld op Eerste Hulpafdelingen van ziekenhuizen. Ongeveer een kwart daarvan betrof oogletsel, waarbij in 9 gevallen het beschadigde oog blind raakte. Extra pijnlijk: In bijna de helft van deze gevallen betrof het omstanders, waaronder veel kinderen. Daarnaast verloren bijna 50 mensen een of meerdere vingers. Dit waren nagenoeg allemaal personen die zelf vuurwerk afstaken.
    Nog maar enkele weken geleden schaarden honderden oogartsen, plastisch chirurgen, kinderartsen en artsen van de Spoedeisende Hulp zich achter de campagne tegen consumentenvuurwerk in de hoop daarmee dit enorme aantal van slachtoffers terug te brengen.
  • Verlies arbeidsproductiviteit: Wie gewond raakt moet genezen, herstellen, revalideren en psychisch weer ‘de oude worden’. Dat kan jaren duren en bij honderden jaarlijkse slachtoffers loopt dat enorm in de papieren.
  • Kosten opruimen vuurwerk: Vorig jaar lag er op 1 januari maar liefst 10,5 miljoen kilo vuurwerkafval op straat. Gelukkig hebben we nu de actie van ‘Supporters van Schoon’ om het zelf opruimen te stimuleren. Toch kost het de overheid ieder jaar vele tonnen om Nederland weer ècht schoon te krijgen.
  • Kosten extra inzet van politie, brandweer en ambulancepersoneel.
  • Kosten van vandalisme zoals het herstel van opgeblazen telefooncellen, abri’s, geldautomaten en verkeersborden en het tijdelijk aanpassen 20.000 brievenbussen tegen vuurwerk

Welnu, ik geloof dat we zo alle voor- en nadelen wel op rij hebben. Van mijn kant geen oordeel. Ik gun iedereen zijn/haar plezier, vrijheid en gezondheid. Bepaal zelf maar, al dit voorgaande in ogenschouw nemend, of je voor- of tegenstander bent van consumentenvuurwerk.

In ieder geval wenst Beverwijk.Nieuws.nl iedereen een heel fijne en vooral gezonde jaarwisseling!

(Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen