Noord-Holland maakt zich op voor zware zuidwesterstorm

Foto: Wim Meijer Fotografie

Als de weerkundigen het bij het juiste eind hebben belooft maandag een onstuimige dag te worden, waarbij vooral Noord-Holland, het Westland en delen van Zeeland het zwaar te verduren krijgen.

Volgens weerbureau weeronline.nl zal de storm maandag vooral in de ochtendspits voor flink wat hinder en vertraging gaan zorgen.

Zware windstoten
De storm wordt voorafgegaan door vrij veel wind, die toeneemt naarmate het weekend vordert. Volgens weeronline.nl valt er zondag al regelmatig regen en zwelt de  zuidwestenwind zondagavond aan tot stormachtig aan de kust. Vanaf middernacht krijgen de kustprovincies te maken met steeds zwaardere windstoten die uiteindelijk kunnen uitmonden in een zware zuidwesterstorm.

Strandpaviljoens in opbouw (hier in Zandvoort) kwetsbaar bij zuidwesterstorm (Foto: Wim Meijer)
Strandpaviljoens in opbouw (hier in Zandvoort) kwetsbaar bij zuidwesterstorm (Foto: Wim Meijer)

Zand(zakken) voor de deur
Voor de strandtenthouders wordt het de komende dagen spannend. In diverse badplaatsen, waaronder Zandvoort, is men per 1 februari alweer begonnen met het opbouwen van de strandpaviljoens, met als gevolg: veel losliggende bouwelementen of half afgebouwde frames, waar de wind en het opgestuwde zeewater genadeloos vat op kunnen krijgen.

Voor de paviljoenhouders wordt ’t maandag dus een kwestie van ‘zandzakken voor de deur’ in de hoop eventuele schade te beperken. Wat dat zand betreft: in Wijk aan Zee hebben ze in ieder geval al een soort van extra duinenwal op het strand aangebracht om een tè opdringerige zee een halt toe te roepen.

Zandwand opgeworpen op het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)
Zandwand opgeworpen op het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)

Reacties