“Als je daar doorloopt, loop je tegen een muurtje aan”

Foto: RTV-NH

Als slechtziende loopt Sylvia Dörr bijna dagelijks flinke afstanden door haar woonplaats Beverwijk. En dat blijkt niet altijd zonder risico.

(Bron: RTV-Noord Holland)

Tijdens die wandelingen komt ze regelmatig verkeerssituaties tegen die – zeker voor blinden en slechtzienden – bijzonder gevaarlijk zijn. Ook deze week Zo ook eerder deze week, in de buurt van sporthal De Walvis.

Hersenbloedingen
“Als je daar doorloopt, loop je tegen een muurtje aan”, vertelt Sylvia. Tijdens een flinke storm in 2012 werd ze door een golf van de pier bij IJmuiden geblazen. Ze kwam met haar hoofd op een steen en kreeg daardoor twee hersenbloedingen. Door die klap is haar zicht zo aangetast dat ze tegenwoordig met een blindenstok door het leven gaat.

De Walvis
“Ik zag het muurtje net op tijd”, vertelt ze over haar ervaring op de doodlopende stoep voor de onlangs aangelegde brug. Op de plek waar de stoep doodloopt, moet je als voetganger óf oversteken óf je weg op het fietspad vervolgen. “Dat je daar moest oversteken, was me ontgaan”, vertelt ze.

Meerdere situaties
Volgens Sylvia is het lang niet de enige onoverzichtelijke verkeerssituatie in Beverwijk. “Als je vanuit Beverwijk over de Alkmaarseweg loopt, houdt de stoep ook plotseling op.” Als ze een onoverzichtelijke situatie tegenkomt, stuurt ze standaard een mailtje met foto naar de gemeente. “Soms pakken ze het direct op, soms duurt het even.”

Aangepast
Een voorbeeld van een situatie die dankzij een klacht van Sylvia snel is opgepakt, is de stoep bij buurtcentrum Prinsenhof. “Daar hadden ze midden op het pad een uitsparing gemaakt voor een boom. Maar daardoor kon je er met een kinderwagen of scootmobiel niet meer langs. Ik denk dat ze hebben zitten slapen. Maar een dag later was het al aangepast.”

Reacties