Pas op! Contactloos skimmen is reëel gevaar

Foto: ING (CC-BY-SA 2.0)

Betaal jij wel eens met een contactloze bankpas? Dit is niet geheel zonder risico. Criminelen kunnen zonder dat je het door hebt geld van je rekening halen.

Nieuws.nl sprak met journalist en IT-beveiligingsexpert Brenno de Winter over skimmen en hoe je dit het beste kan voorkomen.

Contactloos betalen maakt skimmen verrassend makkelijk. “Allereerst heb je een draadloze betaalautomaat nodig, daarmee kun je heel dicht bij een persoon gaan staan,” aldus De Winter.

“Dat dit daadwerkelijk lukt, is zeker denkbaar. In het openbaar vervoer, vooral tijdens de spits, is dit het makkelijkst. Reizigers vormen daarom de meest voor de hand liggende slachtoffers. Mensen bewaren hun pasjes wel eens los in hun broekzak, een transactie is dan zo gemaakt.”

Toch, de kans dat het je overkomt is redelijk klein. Want voor een relatief klein bedrag lopen de zakkenrollers namelijk een groot risico gepakt te worden. Gegevens zijn altijd te achterhalen en contactloos geld overmaken naar een rekening in het buitenland is niet mogelijk.

Het is wel moeilijk om de nieuwe vorm van zakkenrollen te bestrijden. Het beste kan je zorgen dat je zelf goed beschermd bent, stelt de Winter: “Door contactloos betalen uit te zetten, dek je het risico volledig af. Je zal dus zelf moeten kiezen: voor gemak of voor veiligheid.”

Reacties