Zestig jaar Nederlandse hitlijsten

Foto: Collage Wim Meijer

Vandaag 60 jaar geleden, op 10 maart 1956, verscheen in het Elseviers Weekblad de allereerste Nederlandse Top 10 van bestverkochte platen.

Met die eerste hitlijst volgde Elsevier de trend die al eerder in Amerika (Billboard) en Engeland (New Musical Express) was ingezet. Het zou de voorloper zijn voor de Nederlandse Top 40, die op 2 januari jl zijn 50e verjaardag vierde.

Gezapig lijstje
Als we erop terugkijken is het een gezapig lijstje, die eerste Nederlandse Top 10 van 10 maart 1956. De ranglijst werd aangevoerd door de jodelende countryzanger Slim Whitman met Rose Marie, die behalve de toppositie ook de 7e plaats van die eerste hitlijst opeiste met het nummer Indian Love Call. Dit nummer beleefde halverwege de jaren negentig nog een revival dankzij de film ‘Mars Attacks!’, waarin Slim Whitmans’ gejodel het ultieme wapen bleek te zijn tegen de oorlogszuchtige marsmannetjes. Deze vonden de jodelmuziek zo verschrikkelijk dat hun hoofden spontaan explodeerden.

De totale Elsevier Nationale Top 10 zag er als volgt uit:

  1. Rose Marie — Slim Whitman
  2. Nieuwe Feestpotpourri — Johnny Jordaan
  3. Malagueña — Trio Los Paraguayos
  4. Rock Around The Clock — Bill Haley
  5. Hernando’s Hideaway — Archie Bleyer
  6. Accordeon Potpourri — Drie Jacksons
  7. Indian Love Call — Slim Whitman
  8. ’t Huiske — Frits Rademacher
  9. Lola — Orkest Bob London
  10. Sixteen Tons — Tennessee Ernie

Disco draaiboek
De hitlijst van het Weekblad Elsevier was een initiatief van Jan de Kruiff en Frits Versteeg, redacteuren van de rubriek “Disco-draaiboek”. In februari 1956 waren ze al begonnen met het publiceren van hitlijsten uit Londen, Parijs en New York. Omdat de verkoopgegevens uit Amsterdam ontbraken, verzamelden zij vanaf maart van dat jaar zelf de verkoopcijfers van de Amsterdamse platenzaken en baseerden daarop hun Nederlandse hitlijst. Tot mei 1958 gingen zij door met het bijhouden en publiceren hiervan.

Tijd voor Teenagers
Het duurde tot 30 november 1963 voordat er een nieuwe bekende muzikale hitlijst ontstond. Dit keer werd de lijst samengesteld door het VARA-radioprogramma ‘Tijd voor Teenagers’, een programma gepresenteerd door Herman Stok, waarbij platenzaken in het hele land werden gebeld om hun bestverkochte singles op te geven.

De eerste lijstaanvoerder van deze top 10 was Trini Lopez die met ‘If I had a hammer’ op de A-kant en ‘America’ op de B-kant voor het bijzondere fenomeen zorgde van een ‘dubbele hit op één single’.

Presentator Herman Stok zou na ‘Tijd voor Teenagers’ ook de presentatie op zich nemen van het legendarisch geworden programma ‘Top of Flop’.

Veronica Top 40
De laatste hitlijst van Tijd voor Teenagers werd uitgezonden op 29 januari 1966. Een jaar daarvoor, op 2 januari 1965, was Radio Veronica begonnen met een wekelijkse uitzending van de Veronica Top 40. En al snel werd duidelijk dat deze lijst als toonaangevend werd ervaren door vooral de jonge Nederlandse radioluisteraars.

De Veronica Top-40 was een ‘kindje’ van deejay Joost den Draaijer (alias Willem van Kooten) die het programma ook zelf op de zaterdagmiddag van 2 tot 4 uur presenteerde. Daarbij liet Veronica deze Nederlandse Hitparade ook in gedrukte vorm verschijnen en distribueren via de platenzaken. En in 1967 kwam Veronica ook met de Tipparade, een lijst met potentiële Top 40 hits, waarbij de nummer 1 werd uitgeroepen tot Alarmschijf van de week. Samen met de Veronica Top 40 vormde de Tipparade “De nationale zaterdagmiddaggebeurtenis”

 

Terug in de muziekgeschiedenis
Inmiddels zijn we 51 jaar verder na die eerste Veronica Top 40 en zelfs 60 jaar na die eerste Elsevier hitlijst. Leuk om toch even langs een aantal muzikale mijlpalen te lopen van de muziekgeschiedenis:

The Beatles: Op 2 januari 1967 namen zij met ‘I Feel Fine’ de eerste plaats in beslag van de eerste Veronica Top-40

Corrie en de Rekels: Met maar liefst 41 weken is ‘Huilen is voor jou te laat’ de hit die tot voor kort het langst in de Top-40 stond. Inmiddels is Pharrell Williams met Happy haar met 49 weken voorbijgestreefd.

Dave Berry: In 1965 stond Dave Berry 35 weken in de Top 40 met ‘Strange Effect’ en zorgde voor de beste Britse score

Trio Hellenique – Dans van Zorba: Nooit vertoond: een Griekse hit die 40 weken lang in de Top 40 stond

Queen – ‘Bohemian Rhapsody’: Goed voor 24 weken Top 40 waarvan 3 op de eerste plaats maar wel al bijna 15 jaar lang onafgebroken op nummer één bij de Top-1000 aller tijden.

Serge Gainsbourg & Jane Birkin – Je t’aime… moi non plus:
Ondanks een verbod in veel landen vanwege de seksuele getintheid van het nummer toch goed voor de 4e plaats van meest gewaardeerde top 40 hits aller tijden

The Scorpions – Hello Josephine: Ook uit Engeland: swingend en helemaal (te) gek en goed voor 40 weken Top 40 in 1965

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen