Hazen en de Paasmaan in Spaarnwoude

Foto: IVN

Op een eeuwenoud pad, dwars door de weilanden van Spaarnwoude, op zoek naar Hazen. In de schemering…

IVN Zuid-Kennemerland nodigt iedereen woensdag 23 maart uit om mee te gaan met de jaarlijkse Paasmaanexcursie. Hazen zijn mysterieuze dieren. ’s Nachts actief en vanouds nauw verbonden met Pasen. Even na 19.00 uur verschijnt de Paasmaan boven de horizon; de 1ste volle maan in de lente.

Spaarnwoude
Tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen ligt het recreatiegebied Spaarnwoude. Het gebied is eind jaren ’60 aangelegd als groene buffer tegen de opkomende verstedelijking. Het bijna 3.000 hectare grote gebied vormt een oase van groen, natuur en rust en biedt een onderkomen aan vele soorten vogels, maar ook knaagdieren zoals de haas vinden er een gastvrij verblijf.

Oorvijgen
De haas graaft geen hol maar verblijft in een leger, een ondiepe holte in de grond. Dit maakt ze kwetsbaar voor vijanden. Dat er nog veel hazen zijn is onder andere te danken aan de grote vruchtbaarheid. De paartijd begint in het vroege voorjaar. De mannetjes vechten om de gunst van het vrouwtje en delen daarbij geduchte oorvijgen uit. Een bijzonder schouwspel dat de moeite waard is om te aanschouwen.

Hoe lang, hoe laat en waar vandaan?
Vertrek excursie woensdag 23 maart om 18.00 uur vanaf de Liedehoeve, Liedeweg 32, Haarlemmerliede. Duur: 2 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. De deelnemers wordt wel geadviseerd om laarzen aan te doen en een verrekijker mee te nemen. Na afloop wordt er met elkaar nog even gekeken of er lammetjes in de stal zijn.

Informatie bij Eric van Bakel [email protected] of 023-5393507 of via www.ivn.nl/zuidkennemerland

Reacties