Tijdelijk nieuwe skyline voor IJmuiden

Foto: Wim Meijer Fotografie

Maandag 14 maart is het grootste installatieplatform ter wereld aangekomen in IJmuiden. Het enorme hefeiland haalt materiaal op voor het plaatsen van windmolens op zee.

Grootste zelfvarende hefeiland
De Seajacks Scylla is met een lengte van 150 meter en een breedte van 50 meter het grootste zelfvarende hefeiland ter wereld. In november werd het hagelnieuwe platform door een Zuid-Koreaanse werf overgedragen aan eigenaar Seajacks International, die het platform op een afzinkbaar ponton naar Rotterdam liet brengen. Vervolgens werd het  naar het hoofdkantoor van Seajacks in het Engelse Great Yarmouth vervoerd.

Wim Meijer Fotografie_5I5A6465
(Foto: Wim Meijer Fotografie)

Aanmeren niet probleemloos
Het aanmeren van de Seajacks Scylla verliep vanmorgen niet geheel probleemloos. De bedoeling was dat het enorme platform zou aanmeren aan de Leonarduskade bij Breman Offshore. Door laag water besloot men uiteindelijk te kiezen voor de IJmondhaven bij de Felison Cruise Terminal. Mogelijk dat bij hoog water alsnog wordt gepoogd af te meren aan de Leonarduskade.

Windmolenpark
De eerste klus van De Seajacks Scylla wordt het plaatsen van 67 windmolenmasten van 85 meter hoog in het Veja Mate windmolenpark, 130 kilometer boven Eemshaven. Maar vooralsnog is het een opvallende verschijning in de IJmuidense IJmondhaven.

Wim Meijer Fotografie_5I5A6462
(Foto: Wim Meijer Fotografie)

 

Reacties