Landgoed Hoenderdaell uitgeroepen tot ‘Het Leukste uitje van Noord-Holland’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Dinsdag 15 maart is Landgoed Hoenderdaell bij de jaarlijkse ANWB-verkiezing gekozen tot het Leukste Uitje van Noord-Holland. De 30.000 uitgebrachte stemmen vielen overtuigend uit in het voordeel van het bijzondere dierenpark in Anna Paulowna.

Aaibaar
Wat Hoenderdaell zo bijzonder maakt? Misschien wel het feit dat het zo anders is dan de bekende dierentuinen. Niets ten nadele van al die andere mooie dierenparken, maar niemand kan er omheen dat Hoenderdaell uniek is. Dat unieke vertaalt zich vooral in het feit dat veel dieren, ook voor kinderen, goed benaderbaar en zelfs letterlijk aaibaar zijn, zoals de Alpaca’s, de ringstaartmaki’s en de Lori’s. .

In het kader van het verkrijgen van de titel ‘Het Leukste Uitje van Noord-Holland’ nemen BeverwijkNieuws en HeemskerkNieuws julie vanaf vandaag een week lang mee naar dit bijzondere dierenpark in de serie: HOENDERDAELL: Bijzondere dierentuin in de polder.

hoenderdael leukste uitje

HOENDERDAELL: Bijzondere dierentuin in de polder (# 1)

We kennen allemaal Blijdorp, Artis, Burger’s Zoo en Ouwehand. Veel minder bekend bij het grote publiek is Landgoed Hoenderdaell in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Een bijzondere dierentuin met een hoge aaibaarheidsfactor.

Alpacas
Met die hoge aaibaarheidsfactor wordt je al meteen geconfronteerd bij binnenkomst, waar in een grote kinderboerderij damherten, geiten, kippen, konijnen en 6 alpaca’s rondlopen. Vooral laatstgenoemden trekken de aandacht. Qua formaat zijn ze, zeker door kinderogen, behoorlijk indrukwekkend met hun schofthoogte van rond de 90 centimeter en, met de nek meegerekend, reikend tot ruim anderhalve meter. Maar de dieren blijken uiterst vriendelijk, eten letterlijk uit je hand en hebben met hun vriendelijke karakter, hun vertederende kop en wollige vacht veel weg van een levend geworden ‘knuffel’.

16853899878_883c146e75_k

Terug naar de natuur
Het bijzondere van Hoenderdaell ligt vooral in het feit dat het dierenpark is gebouwd met de dieren als uitgangspunt, en niet de bezoekers. Het primaire doel is dierenwelzijn, waarbij met name dieren in nood worden opgevangen met als streven deze weer terug te plaatsen in de natuur. Een typisch voorbeeld daarvan is ‘Stichting Leeuw’ dat op het landgoed een groot opvangcomplex heeft gebouwd voor ontheemde katachtigen. Daarnaast zorgt Hoenderdaell ook voor een ‘mooie oude dag’ voor onder andere ‘gepensioneerde’ circusleeuwen en voor bruine beren uit Bulgarije. Gedurende de komende week zullen ze allemaal voorbijkomen.

Voor meer informatie over Landgoed Hoenderdaell kun je kijken op de website www.landgoedhoenderdaell.nl

16900390216_9fe3caa397_o16740108879_06d34762d0_o

Reacties