Hoenderdaell: Bijzondere dierentuin in de polder (#5: Lori’s van de Blauwe Bergen)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Landgoed Hoenderdaell is afgelopen week uitgeroepen tot ‘Het Leukste uitje van Noord-Holland’. Reden voor Beverwijk/HeemskerkNieuws om een weekje rond te kijken in deze bijzondere dierentuin in de polder bij Anna Paulowna.

Na eerder deze week roofvogels en krokodillen vandaag weer een meer toegankelijke dierensoort: de Rainbow Lori’s. Vooral voor de vele kinderen die Landgoed Hoenderdaell bezoeken vormen de lori’s een hoogtepunt van de dag.

16853769618_ca12e564cb_k

Regenboogloris
De ‘rainbow lori’s’ (regenbooglori’s) in Hoenderdaell behoren tot een speciale soort, namelijk de ‘Loris van de Blauwe Bergen’. Oorspronkelijk komen deze vogels uit het oostelijk deel van  Australië en uit Tasmanië (het gebied van de Blauwe Bergen). In Hoenderdaell heeft de kolonie lori’s de beschikking over een grote kas met palmen, planten en nestkasten, zodat ze ook eieren kunnen leggen en kunnen broeden.

Nectar voeren
De vrolijke lori’s, die familie zijn van de ‘echte papegaaien’, blijken indrukwekkende druktemakers die geen enkele angst kennen als het erom gaat om eten te krijgen. Hun eten bestaat uit nectar, stuifmeel en vers fruit.

In de kas op Landgoed Hoenderdaell zijn cupjes nectar verkrijgbaar waarmee de lori’s kunnen worden gevoerd. Stap met een bakje de kas binnen en binnen de kortste tijd zitten de felgekleurde rakkers op je hoofd en armen en verdringen zich om vooral ook een portie nectar.

Wim Meijer Fotografie-duo16854068310_9a5a264e36_k

Reacties