GEZOCHT: Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs die kunnen reanimeren

Foto: Hartstichting

Op steeds meer plaatsen in Beverwijk en Wijk aan Zee komen er AED-apparaten, waarmee mensen met een hartstilstand kunnen worden gereanimeerd. Inmiddels staat de teller op 11.

Voor een echt dekkend systeem zijn er echter 13 AED’s nodig. Alleen… daarmee zijn we ere nog niet, want er zijn ook vrijwilligers nodig om de levensreddende handeling uit te kunnen voeren.

Redden, nog voordat de ambulance is gearriveerd
Een AED kan van levensbelang zijn. De AED is het apparaat dat, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen. Om de levenskansen van iemand met een hartstilstand te vergroten is het van cruciaal beland dat de hartslag binnen 6 minuten weer op gang wordt gebracht. Het blijkt echter lang niet altijd mogelijk voor een ambulance om binnen die 6 minuten al ter plaatse te zijn. In dat geval kan de combinatie AED en vrijwilliger soms redding te kunnen bieden.

Hartveilig wonen
Via het systeem van Hartveilig wonen ontvangen vrijwilligers nu een sms-bericht met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. Vanaf vorig jaar oktober is er ook een app die de oproep doet op de locatie waar de vrijwilliger zich op dat moment bevindt.

Wat is de laatste stand van zaken?
Essentieel voor een succesvolle werking van de beschikbare AED’s is dus een voldoende aantal vrijwilligers dat ingezet kan worden. Inmiddels zijn er nu al 215 vrijwilligers, 191 in Beverwijk en 24 in Wijk aan Zee. Dat is heel mooi, maar het streven is 260, gemiddeld 20 vrijwilligers rond een AED-apparaat.

Hartveilig wonen is daarom nog op zoek naar mensen die een erkende reanimatie/AEDtraining hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen. Verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, worden ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor Hartveilig wonen.

Bent u in het bezit van een erkende reanimatie/AED-training of bent u bereid deze te volgen? Registreer uzelf dan als vrijwilliger. Wilt u uw AED ter beschikking stellen, meldt dit bij Hartveilig wonen. Dit kan allemaal via www.hartveiligwonen.nl.

Reacties