Bloem met ballen in Keukenhof

Foto: Wim Meijer Fotografie

“Zeg ’t met bloemen’, dat is een veelgehoorde kreet in de bloemenhandel, maar wat zeg je eigenlijk als je orchideeën geeft?

De naam orchidee is namelijk afgeleid van het woord orchis, wat in het Grieks ‘teelbal’ betekent. Blijft de vraag: wat heeft een teelbal met een orchidee te maken? Welnu, vermoedelijk heeft dat te maken heeft met ’t feit dat de orchidee een dubbele wortelknol heeft, die mogelijk doet denken aan….

Orgie
De oude Grieken hechtten er in ieder geval waarde aan, want die leefden in de veronderstelling dat, als een man een grote wortelknol van de orchidee at, hij waarschijnlijk een zoon zou verwekken, terwijl het eten van een kleine wortelknol door de vrouw zou leiden tot een dochter. In hoeverre ook ook het woord ‘orgie’ is terug te voeren naar deze bloem… het lijkt in het plaatje te passen.   

Beatrix Paviljoen
Een indrukwekkend beeld van wat er op het gebied van orchideeën allemaal te koop is kun je krijgen in het Beatrix Paviljoen in Keukenhof. Gedurende de openstelling van Keukenhof is daar de grootste orchideeënshow van Europa is te zien. Een aanrader, en toch weer net even wat anders dan tulpen, hyacinten en narcissen.

tumblr_nm55esmlRB1svvyvco3_1280 tumblr_nm55esmlRB1svvyvco2_1280 tumblr_nm55esmlRB1svvyvco1_1280

Reacties