48 jaar na de moord op Martin Luther King vertelt de muziek zijn verhaal

Foto: Wikipedia

Vandaag 48 jaar geleden, op 4 april 1968, werd Dominee Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Hotel in Memphis doodgeschoten.

Met de dood van de charismatische zwarte leider leek zijn boodschap alleen maar te worden versterkt. Zo sterk dat deze, zelfs nu, bijna een halve eeuw later,nog steeds een inspiratiebron is voor artiesten en muzikanten.

Nachtmerrie van de zestiger jaren
De beelden zien we al meer dan 50 jaar lang voorbij komen. De auto van John F.Kennedy in Dallas, op Dealey Plaza, op die 22e november 1963. De schoten, de hectiek, het drama. Vierenhalf jaar later opnieuw schoten, die op 4 april 1968 een einde maakte aan het leven van de charismatische zwarte dominee Martin Luther King jr. En weer een jaar later was het Robert Kennedy, de broer van de eerder vermoorde President en tevens de man die de aanslag en het overlijden van Martin Luther King bekend had gemaakt.

Terwijl Martin Luther King sprak over een ‘dream’ mondden de zestiger jaren van de vorige eeuw uit in een nachtmerrie voor de Amerikaanse samenleving en de zwarte bevolking in het bijzonder.

 ‘Fysieke krachtmoet je tegemoet treden met de kracht van de ziel’
Op 4 april 1968 maakte James Earl Ray een einde aan het leven van de man die altijd vrede had gepredikt. Die de droom had dat alle bevolkingsgroepen, rassen en geloven hand-in-hand en naast elkaar zouden leven. De man met de overtuigende lijfspreuk: ‘Fysieke krachtmoet je tegemoet treden met de kracht van de ziel.’

Veel van zijn fans en volgelingen hadden nog een andere manier om fysieke kracht tegemoet te treden: met de kracht van muziek. Tien muzikale hoogstandjes, geïnspireerd op Martin Luther King, vertellen vandaag het ‘Verhaal van de Dag’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen