Busdienstregeling aangepast door sluiting Velsertunnel

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vervoersmaatschappij Connexxion heeft per 16 april een aangepaste dienstregeling ingevoerd om de hinder voor reizigers in de IJmond zoveel mogelijk te beperken.

(Bron: Connexxion)

Deze aanpassingen hebben ook invloed op de dienstregeling van enkele andere buslijnen in de regio. Hieronder een overzicht van de situatie die tot ongeveer medio januari 2017 zal duren.

Aangepaste route lijn 73 (Haarlem – Velserbroek – Beverwijk – Heemskerk – Uitgeest v.v.)
Sinds 16 april rijdt lijn 73 twee keer per uur vanaf de halte Velserbroek Centrum door naar station Santpoort-Noord. De overige twee ritten eindigen bij de halte Velserbroek Centrum. Op station Santpoort-Noord is een goede aansluiting op de trein naar Beverwijk met een overstaptijd van circa zes minuten. Op station Beverwijk sluit de trein weer aan op de busdiensten in Beverwijk en omgeving. Vanaf station Beverwijk rijdt lijn 73 volgens de vertrouwde dienstregeling naar Uitgeest, alleen het nummer van de lijn verandert in 573. Voor busreizigers op het traject Velserbroek – Beverwijk betekent dit een extra reistijd van acht minuten. Dit is inclusief de overstaptijd op de trein in Santpoort-Noord.

De halte Velsen-Noord, Velsertraverse is gedurende de afsluiting van de Velsertunnel vervallen. Reizigers wordt geadviseerd als alternatief gebruik te maken van de nieuwe buslijn 77 of van de bushalte bij het station in Beverwijk.

Aangepaste route lijn 74 (IJmuiden – Velsen Zuid – Beverwijk -Heemskerk v.v.)
Sinds 16 april sluit lijn 74 aan op de Velserpont in Velsen-Zuid. In IJmuiden rijdt lijn 74 nu drie keer per uur in plaats van eerder twee keer. Er is bij de halte De Noostraat een goede aansluiting op de Velserpont die drie keer per uur vaart. De bus vaart niet mee op de pont.

Op het traject van de veerpont in Velsen-Noord naar station Beverwijk rijdt de nieuwe buslijn 77. Vanaf station Beverwijk rijdt lijn 74 volgens de vertrouwde dienstregeling naar Heemskerk Meerstate, alleen het nummer van de lijn verandert in 574.

Als gevolg van de reconstructie van de Lange Nieuwstraat wijzigt de route van lijn 74 in IJmuiden en rijdt de bus een lus. Hierdoor blijft zowel het centrum als de Velserpont goed bereikbaar.

De halte Velsen-Zuid, Beeckestijn is gedurende de afsluiting van de Velsertunnel vervallen. De overige haltes van lijn 74 in Velsen-Zuid zijn bereikbaar met lijn 82 (IJmuiden – Amsterdam).

Wie van IJmuiden naar Alkmaar of Hoorn wil reizen wordt geadviseerd om vanuit IJmuiden naar station Driehuis te reizen met lijn 3 of lijn 75. Men kan dan overstappen bij bushalte Driehuis, van den Vondellaan. De stoptrein in Driehuis rijdt via Uitgeest door naar Alkmaar en Hoorn.

NIEUW: Lijn 77 (Velserpont Velsen-Noord – Beverwijk)
De nieuwe buslijn 77 rijdt tussen de Velserpont in Velsen-Noord en station Beverwijk. Deze bus rijdt overdag drie keer per uur en ’s avonds en op zondag twee keer per uur. Lijn 77 rijdt door Velsen-Noord met een bushalte aan de Wijkerstraatweg. In Beverwijk is bij het station aansluiting op de trein en de overige buslijnen in de regio.

Op het traject IJmuiden – Beverwijk (lijn 74 /77) moet men rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 10 minuten.

Lijn 573 (Beverwijk – Heemskerk – Uitgeest)
Tussen station Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest rijdt lijn 73 de vertrouwde dienstregeling en is niets veranderd. Wel is het lijnnummer tijdelijk gewijzigd in 573.

Lijn 574 (Beverwijk – Heemskerk)
Tussen station Beverwijk en Heemskerk Meerstate rijdt lijn 73 de vertrouwde dienstregeling en is niets veranderd. Wel is het lijnnummer tijdelijk gewijzigd in 574.

Compensatieregeling
Voor houders van een Randstad Noord Zone Jaarabonnement van Connexxion die minimaal drie keer per week met de bus reizen op het traject Velserbroek – Beverwijk is een speciale compensatieregeling in het leven geroepen. Bestaande jaarabonnementhouders hebben hierover een persoonlijke brief ontvangen of ontvangen die binnenkort.

 

Reacties