Opening museumseizoen 2016 Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Foto: Wim Meijer Fotografie

Gedurende de wintermaanden hebben de vrijwilligers weer de nodige klussen en herinrichtingen gedaan in het museum. Alles ziet er weer tip top uit en iedereen is vanaf zondag 1 mei weer van harte welkom om het te komen bekijken.

De oorlog lag op zolder
De gehele dag draait in de filmzaal de film “De oorlog lag op zolder”. Dit is een compilatie van beelden van films gemaakt door de familie Spruit uit Beverwijk. Dit geeft een leuk beeld van Beverwijk in de Tweede Wereldoorlog.

Lezing over bombardement op Rotterdam
Om 14.00 uur is er een lezing over het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. Peter de Raaf heeft vele beschikbare documenten en boeken over dit bombardement doorgenomen en geanalyseerd. Hij is tot een volgorde van gebeurtenissen gekomen die hij deze dag presenteert. Met deze presentatie wordt de toedracht van dit dramatische bombardement en de gevolgen daarvan een stuk duidelijker.

“Fort bij Veldhuis 1914-1918”
Ten slotte is gedurende het hele komende seizoen de tentoonstelling te zien “Fort bij Veldhuis 1914-1918”. Dit is een door Tom van Hooff ingerichte tentoonstelling over de Stelling van Amsterdam en Fort Veldhuis gedurende de Eerste Wereldoorlog. Een interessante tentoonstelling bestaande uit foto’s, documenten en andere voorwerpen. Het geheel geeft een impressie van de eerste bange dagen van augustus 1914, toen de oorlog wel heel dicht bij leek te komen, tot de overstroming van januari 1916 in de Beemster en  uiteindelijk de revolutie en vrede van 1918.

Over ‘spreker’ Peter de Raaf:
Peter is werkzaam bij Rijkswaterstaat. Daarnaast is hij de voorzitter van onze zuster Stichting Crash 40-45 in Aalsmeerbrug.

Over de Stichting:
Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Over het Fort
Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: Van mei tot en met oktober op iedere zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Reacties

Cookieinstellingen