Straatorkestenfestival in en om de Grote Kerk

Foto: TOOS

Op zaterdag 30 april vindt in en om de Grote Kerk aan het Kerkplein in Beverwijk een straatorkestenfestival plaats.

De aanleiding voor dit evenement is het 30-jarige jubileum van Straatorkest Toos, dat speciaal voor deze gelegenheid drie bevriende straatorkesten bereid heeft gevonden om haar lustrumoptreden kracht bij te zetten. Vanaf 14.00 uur vinden er onder de Wijkertoren optredens plaats van Tegenwind (Utrecht), Eigen Hulp (Den Haag), het Haarlems Straatorkest en Straatorkest Toos. De middag wordt afgesloten met een optreden van Toos in de kerk zelf. Dit zal circa 16.30 uur plaatsvinden.

Van Wijk aan Zee tot Parijs
Al vele jaren lang is Straatorkest Toos een graag geziene gast bij evenementen en (culturele) manifestaties. Dit regionale muziekcollectief, dertig jaar geleden ontstaan uit het Heemskerkse fanfareorkest St. Caecilia, speelde bij Sail, op de Floriade, op het strand van Wijk aan Zee, maar ook op Oerol en onder de Eiffeltoren. Ieder jaar wordt er een zomertour georganiseerd, waarbij inmiddels ook Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk en Italië werden aangedaan. Ook verschenen er inmiddels 2 cd’s.

Frank Zappa, opera en popklassiekers
Straatorkest Toos bestaat uit vijftien geschoolde muzikanten, die vooral blaas- en slaginstrumenten bespelen. Zoals een echt straatorkest betaamt, wordt gespeeld zonder gebruik te maken van speakers of versterkers. Het repertoire is zeer divers en varieert van stukken voor groot orkest tot Frank Zappa, Italiaanse filmmuziek, opera-aria’s en aangepaste versies van popklassiekers als ‘Old and wise’. Met haar geraffineerde arrangementen en haar aanstekelijke enthousiasme weet Toos overal waar wordt opgetreden het publiek voor zich te winnen.

De toegang is gratis, ook voor het concert in de Grote Kerk zelf.

Reacties