Stoomgemaal Halfweg ‘op stoom’ gedurende Nationale Molen- en Gemalendag

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zaterdag 14 mei is het weer Nationale Molen- en Gemalendag. Op deze dag zijn ruim 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek.

Bij Stoomgemaal Halfweg maken ze er zelfs een heel Gemalen-weekend van. Zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 mei is het oudste, nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is open van 10.00-16.00 uur

Stoomgemaal uit 1852
Molens en gemalen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Zij zorgen voor droge voeten door overtollig regen- en knelwater uit de polders weg te pompen via de zijkanalen naar zee. De windmolens maakten plaats voor stoomgemalen en nog later door elektrisch aangedreven gemalen. Het is een zeldzaamheid, maar in Halfweg bestaat nog een stoomgemaal uit 1852 dat echt onder stoom draait.

rad halfweg banner

Gemalenweekend
Op zaterdag 14 en zondag 15 mei wordt de stoommachine rond 11.30 uur in werking gesteld. Onder stoom is het gemaal een stuk levende historie, waar de sfeer van vroeger leeft. De geur van smeerolie en de enorme hitte van een met kolen gestookt vuur. De aanblik van de enorme schepraderen is een belevenis op zich en een wandeling over de 40 meter lange balustrade mag niet ontbreken.

Kinderen
Voor kinderen is er van alles te beleven tijdens het gemalenweekend. Bij de ‘meterman’ kunnen ze interessante dingen zien en doen, ze kunnen de stoker helpen om kolen op het vuur te gooien. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.

Vrijwilligers
Er zijn beide dagen vrijwilligers aanwezig, die alles over stoom, techniek en de historie van  het stoomgemaal weten. Zij geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Met de trein naar het stoomgemaal
Stoomgemaal Halfweg is uiterst eenvoudig bereikbaar per trein. Vanaf Station Beverwijk doet de trein er ongeveer een half uur over. Vanaf het NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen, met tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op het stoomgemaal.

Reacties