Column van de Dag / krachtige, eigenzinnige vrouwen

Foto: Bibliotheek IJmond Noord

In de derde boekencolumn aandacht voor drie prachtige biografieën. Het is heerlijk om biografieën te lezen, vooral  als ze  gaan over boeiende personen.

De in deze column genoemde boeken gaan allen over krachtige, eigenzinnige vrouwen die weten wat ze willen en daar voor staan.  Ze laten zich niet snel van hun stuk brengen en houden zich staande in een tijd waarin vooral de mannen het nog voor het zeggen hadden. Daar hadden zij in ieder geval geen boodschap aan!

Ondanks dat het drie dikke boeken zijn, lezen ze weg alsof het om romans gaat.

Anna / Annejet van de Zijl
Anna is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen:  Annie M.G. Schmidt. Annejet van der Zijl reconstrueerde de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: de hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot ‘s lands ‘schaduwkoningin’ en het roerige en soms inktzwarte persoonlijk leven achter de roem. Maar vooral wordt duidelijk hoe Annies humor en levensmoed door dit alles heen overeind bleef – tot letterlijk haar einde aan toe.

Annie M.G. Schmidt, een vrouw met humor, tegendraads en  recalcitrant, die het niet makkelijk gehad moet hebben in een tijd dat het ‘not done’ was om een buitenechtelijk kind op de wereld te zetten.

De eeuwigheid verzameld / Eva Rovers
Een kist gevuld met 3400 brieven betekende het begin van de zoektocht naar het ware verhaal achter Helene Kröller-Müller. Eva Rovers toont in deze meeslepende biografie aan dat het levensverhaal van Nederlands bekendste verzamelaar ongelooflijker en indrukwekkender was dan de geruchten van spilzucht en overspel die vaak over haar de ronde doen.

Rond 1900 was ze een van de rijkste vrouwen van Nederland. Samen met haar man Anton Kröller kocht ze vol overgave schilderijen van Van Gogh, Picasso en Mondriaan, maar ze deinsde er ook niet voor terug om tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster in een veldhospitaal te werken. Haar levensdoel was het bouwen van een museum voor haar unieke collectie en dit te schenken aan het Nederlandse volk. Als de eerste fundamenten zijn gelegd, slaat het noodlot toe. Het is aan haar vastberadenheid te danken dat in 1938 – een jaar voor haar dood – het Kröller-Müller Museum alsnog kon worden geopend. Maar de prijs die ze daarvoor betaalde, was hoog.

Helene Kröller-Müller, koppig  en eigenzinnig.  Lastig om mee samen te werken, het was niet snel goed bij haar, maar zij heeft met het Kröller-Müller museum haar droom werkelijkheid gemaakt.

Een schitterend vergeten leven – de eeuw van Frieda Belinfante / Toni Boumans
Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Ze trad met een eigen kamerorkest op in het Concertgebouw, maar haar carrière werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse komaf, actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld, aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer in Nederland terug te keren.

Ze was een fascinerende vrouw, die ook na de oorlog een rijk en avontuurlijk leven leidde. Maar de bijzondere carrière die zij in de Verenigde Staten had, is in Nederland onopgemerkt gebleven. In ‘Een schitterend vergeten leven’ wordt Frieda Belinfante, celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre, uit de schaduw getrokken en in het volle licht geplaatst. En dat werd tijd, want ze is van grote betekenis geweest, zowel voor de muziek als voor het verzet.

Frieda Belinfante, die van zichzelf zegt dat ze vijftig jaar te vroeg is geboren en de pech had dat zij als joodse de oorlog mee moest maken. Zij koos haar eigen pad en heeft tot op hoge leeftijd haar passie voor muziek kunnen uitdragen en delen.

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen