Hoe trouw is Moeder Zwaan? (Nationale Vogelweek #8)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Van zaterdag 14 tot en met zondag 22 mei is het Nationale Vogelweek. Tijdens deze week worden in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Meer hierover op http://www.vogelweek.nl/

Beverwijk- en Heemskerk.Nieuws.nl spelen hierop in door, tot en met zondag 22 mei, iedere dag een ”vogelportretje’ te plaatsen, met foto’s en wat wetenswaardigheden.

Monogaam… of toch niet helemaal?!
Sierlijk, liefdevol, monogaam… De zwaan is ongeveer de vleesgeworden romantiek. En met de zwaan kan dus ieder verhaaltje dat monogamie niet natuurlijk zou zijn regelrecht de vuilnisbak in. Niets mooier dan het plaatje van twee zwanen die, elkaar ‘kopjes gevend’, samen een hartje vormen en waarmee menig trouwkaartje wordt opgesierd. Alleen… is dat nou helemaal terecht? Want op basis van recent onderzoek mag je dat namelijk betwijfelen.

IMG_5289

DNA-testen bij zwanen hebben namelijk uitgewezen dat het regelmatig voorkomt dat kleine zwaantjes van één moeder verschillende vaders hebben. Hier heeft ‘Moeder Zwaan’ dus iets uit te leggen!

Jammer voor de toekomstige bruisparen. Dat wordt dus toch zoeken naar een ander plaatje voor op het trouwkaartje. Wat dacht je van een Zwarte Weduwe (spin) of een Zeeduivel? Monogamer zul je ze niet vinden. Maar romantisch… nou Nee!

Zwanen_combi

Reacties