Eenden vangen bij eendenkooi bij Uitgeest

Foto: J.Stuart (via Landschap Noord-Holland)

Op dinsdag 31 mei of donderdag 2 juni organiseert het Landschap Noord-Holland excursies naar de eendenkooi bij Uitgeest

Kooiker Gertrud van Duin laat haar gasten dan zien hoe vernuftig eenden kunnen worden gevangen. Op de plas in het bosje zwemmen ongetwijfeld eenden rond, met een beetje geluk ook met jongen. Een bezoek aan de eendenkooi is prachtige belevenis voor jong en oud!

Eendenkooi al 428 jaar oud
De eendenkooi bij Uitgeest is een plek met een lange geschiedenis. In 1588 kregen Dirk en Hessel Pietersz Buurman octrooi voor een “vogelkooi” op eigen land. Er zijn in de loop van de eeuwen duizenden eenden gevangen. Ze werden verkocht voor de consumptie. U hoort wat er allemaal moet gebeuren om dit bijzondere plekje te bewaren.

Het startpunt van de excursie is het parkeerterrein bij Uitvaartcentrum en sportterrein MHCU, Niesvenstraat te Uitgeest. Tegenover het NS-station gaat de Geesterweg in noordelijke richting; de eerste weg linksaf (Prinses Beatrixlaan), vervolgens eerste straat rechtsaf (Kooglaan) en weer de eerste straat linksaf (Kievietenstraat). Aan het eind van deze straat is parkeergelegenheid.

Kosten € 7,- en € 3,- voor kinderen tot 12 jaar. Beschermers € 4,- en € 2,- voor hun kinderen tot 12 jaar. Reserveren is nodig en kan via www.gaatumee.nl

Reacties