Hooglanderkalfjes in het duin

Foto: Evert-Jan Woudsma (PWN)

Was het voorgaande jaren een uitzondering als je in het Noord-Hollandse duingebied een Schotse hooglander tegenkwam met een kalf, nu kun je ze bijna niet meer ontlopen.

Tussen de volwassen Schotse hooglanders lopen inmiddels al tien kalfjes rond. Dit is een uitzonderlijke situatie, want PWN neemt altijd maatregelen om het drachtig worden van hooglanderkoeien te voorkomen. Naar nu blijkt is castratie van één van de stieren niet goed uitgevoerd.

Het Noordhollands Duinreservaat wordt alweer bijna tien jaar begraasd door Schotse hooglanders. Deze harige runderen nemen de taak van de konijnen over en houden het duin open. Tijdens een duinbezoek kunt je ze zomaar tegenkomen: grazend, liggend of trekkend van plek naar plek. Soms zie je ze op grote afstand, en soms van zeer dichtbij. En dat is ook nauwelijks te voorkomen want de hooglanders versperren soms collecties de fiets-  of voetpaden. Op zich geen probleem, want Schotse hooglanders vredelievende grazers die geen enkele belangstelling hebben voor mensen.

Voorlichting
Toch staat niet iedereen positief tegenover de aanwezigheid van de Schotse hooglanders in het duingebied; er zijn nogal wat misverstanden en sommige mensen zijn bang voor de grote gehoornde runderen. Daarom geven de boswachters van PWN regelmatig voorlichting en organiseren ze speciale ‘struinexcursies’ en ‘hooglandercollege’s’. Hierin leggen ze bezoekers van het duingebied onder andere uit waarom PWN ervoor zorgt dat er geen hooglanderkalfjes worden geboren.

Vertederend
De kalfjes worden gedurende de eerste levensdagen meestal goed door hun moeder verstopt, maar al snel lopen ze met de kudde mee of liggen in de buurt van de kudde te slapen. Voor bezoekers van het duingebied is dat een prachtig en vaak vertederend gezicht. Maar men moet er wel rekening mee houden dat de moeders hun kalfjes zullen willen beschermen. Daarom luidt het advies, vooral nu er zoveel kalfjes zijn (en dus ‘waakse moeders), om de moeders en hun kalfjes niet te storen, niet te dichtbij te komen en de dieren niet te voeren of te aaien.

De boswachters van PWN organiseren de komende tijd extra excursies, zodat het publiek op een passende manier kan meegenieten van deze uitzonderlijke situatie. De volgende hooglanderexcursies staan gepland op 3 juni, 22 juli en 16 september.

Kijk voor meer info op: www.pwn.nl/eropuit

Reacties

Cookieinstellingen