Lezing in Fort Veldhuis over de Engelse Marinebasis Scapa Flow

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op zondag 5 juni houdt Paul Andriessen in luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”, een lezing over de Britse Marinebasis Scapa Flow op de Orkney Eilanden.

In 1918, na de capitulatie van Keizer Wilhelm II, werd hier de Duitse Keizerlijke vloot opgelegd en later door de bemanningen zelf tot zinken gebracht. In 1940 sloop de Duitse onderzeeboot U-47 onder commando van Kapitänleutnant zur See Günther Prien de basis binnen en bracht het slagschip Royal Oak tot zinken. Paul Andriessen, die de lezing verzorgt, heeft zelf ook veel gedoken op de wrakken van de schepen.

De Spreker
Paul Andriessen is in het dagelijks leven bewindvoerder. Hij is enthousiast amateur-duiker en al jaren als donateur en medewerker verbonden aan de Aircraft Recovery Group 1940-1945.

De lezing op zondag 5 juni in Fort Veldhuis begint om 14.00 uur in de presentatieruimte van het museum.

Tentoonstelling
Verder kan men de tentoonstelling “Fort bij Veldhuis 1914-1918” bezoeken. Dit is een door Tom van Hooff ingerichte tentoonstelling met foto’s, documenten en andere voorwerpen die betrekking hebben op de Stelling van Amsterdam en Fort Veldhuis gedurende de Eerste Wereldoorlog, is nog gedurende het gehele seizoen te zien.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar en houders van een veteranenpas gratis.

Adres: Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”, Genieweg 1, 1967 PS  Heemskerk.

Reacties