De stille getuigen van D-Day

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag 72 jaar geleden, in de vroege morgen van 6 juni 1944, klonk het startschot  voor Operatie Overlord: de al maandenlang verwachte landing van de Britse, Amerikaanse en Canadese troepen op de Noord Franse kusten.

Het zou later blijken het begin van het einde te zijn van de Tweede Wereldoorlog. Het einde van de bezetting door de Duitsers van Frankrijk, en vervolgens heel Europa.

Bijna 5000 landingsvoertuigen, 11.000 vliegtuigen en 175.000 manschappen bestormden de stranden God Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach en Utah Beach. Bijna vijfduizend geallieerde militairen zouden de 6e juni 1944 niet overleven. Zesduizend andere zouden door hun verwondingen de rest van hun leven worden herinnerd aan deze dag die verschrikkelijk was, maar mooi tegelijk.

Wi Meijer Fotografie_Wissant_7

Symbolen
We zijn nu 72 jaar verder. De levende getuigen van deze historische gebeurtenis zijn nog zeldzaam. De stille getuigen zijn er nog steeds. Kom in het noorden van Frankrijk en bezoek de kusten en het achterland en overal kom je die stille getuigen tegen in de vorm van talloze bunkers. Bunkers die ooit bedoeld waren om de aanvallen vanaf zee te weren. Nu vormen ze een symbool van een verschrikkelijk verleden, maar ook een verleden dat nooit vergeten mag worden. Want uit verschrikkelijke dingen moet lering getrokken worden. Daarom is het goed dat ze zijn blijven liggen. De bunkers en de restanten ervan. En voor zover ze staan voor iets afschuwelijks, hebben ze nu, 7 decennia later, hun plek gevonden in het vredelievende landschap langs de Atlantische kust.

Wi Meijer Fotografie_Wissant_6

Bunkers in het Frankrijk van nu
Brokstukken op de stranden, betonnen uitzichtkoepels in de duinen en rotspartijen en de verzonken observatie- en geschutsbunkers in het glooiende heuvelgebied. Ze zijn er nog steeds, maar al lang niet meer in hun dreigende hoedanigheid van weleer. De bunkers zijn bijna op een natuurlijke manier opgenomen in het hedendaagse landschap. Voor de toeristen vormen ze de karakteristieke plaatjes van Noord Frankrijk. De Fransen zelf gebruiken ze als schuren of stallen, en grotere bunkers ook als oorlogsmusea. En de jeugd: mooiere objecten om je met graffiti op uit te leven en vervolgens te gebruiken als decor voor uitbundige strandfeesten bestaan gewoon niet!

Wi Meijer Fotografie_Wissant_5Wi Meijer Fotografie_Wissant_3 Wi Meijer Fotografie_Wissant_2 Wi Meijer Fotografie_Wissant_1Wi Meijer Fotografie_Wissant_4

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen