Groene Lintjesregen in tuin Kasteel Assumburg

Foto: Groen Links

Op zondag 5 juni hebben GroenLinks Heemskerk en Beverwijk voor de negende keer de zogenaamde “groene lintjes” uitgereikt. Het was dit jaar voor de eerste keer dat ook GroenLinks Velsen aansloot bij deze ‘lintjesregen’.

Het Groene Lintje is een blijk van waardering voor inwoners, organisaties en (kleine) bedrijven die actief bijdragen aan een duurzaam en groen Heemskerk, Velsen of Beverwijk.

Onder extreem mooie weersomstandigheden werden de lintjes aan de genomineerden uitgereikt door Alwin Hietbrink, fractievoorzitter van GroenLinks Noord-Holland. Dit gebeurde bij het nieuwe bezoekerscentrum van kasteel Assumburg in Heemskerk.

De vier instellingen die een Groen Lintje kregen uitgereikt waren:

 • Energiek Velsen: Deze in 2013 opgerichte coöperatieve vereniging opgericht door inwoners van Velsen met als doelstelling de levering en opwekking van duurzame energie, dit om de CO2 uitstoot te verlagen en zo het milieu te ontlasten. Deze doelstelling vertaalt zich in initiatieven zoals het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen, panelen of windturbines op gezamenlijk dak, overstappen op groene energie, e.d.
  energiek velsen banner
 • Beek als Bron (van Truus Zonneveld): Veel mensen denken dat Beverwijk weinig natuur heeft. Truus heeft daar maar één antwoord op: Ontdek de natuur door te gaan wandelen langs de duinbeken en in de parken van Beverwijk. Steeds weer probeert ze de natuur met kunst te verbinden en zo mensen enthousiast te maken. Ook lukte het haar in 2014 om tachtig vrijwilligers 45.000 bloembollen te laten planten langs de route Beek als Bron. Elk jaar kunnen we nu genieten van deze oude stinseplanten, die het voorjaar inluiden. Het project Beek als Bron heeft een bewegwijzerde route, website en zelfs een app.
  BeekAlsBron banner
 • De Stichting Vergroot de Hoop (Monique Zeeuw): Monique Zeeuw stelt zich tot doel taxussnoeisel in te zamelen om dit taxussnoeisel te laten verwerken tot kankerbestrijdende medicijnen. Voor het inzamelen van dit taxussnoeisel wordt een beroep gedaan op particulieren, gemeenten, hoveniers en begraafplaatsen. Dit taxussnoeisel wordt verkocht en voor elke ingezamelde m3 doneert de stichting een bedrag aan een organisatie of instelling die werkt rond kankerpreventie, -behandeling en/of – bestrijding in de meest ruime zin doet.
  vergroot de hoop banner
 • Vrijwilligers kasteeltuin Assumburg: Na de opening van de kasteeltuin Assumburg moest er nog veel gebeuren om de tuin op een optimale wijze te laten terugkeren zoals deze ca. 300 jaar geleden geweest is. Met veel inzet en betrokkenheid is er aan gewerkt. Naast het alledaagse onderhoud van snoeien, knippen, opruimen, vegen, zaaien en bemesten zijn er ook onderdelen gewijzigd of verplaatst. Of aangepast aan de aanwezige grondsamenstelling of klimatologische omstandigheden. Ook zetten de vrijwilligers zich in om de vele evenementen in de tuin goed te laten verlopen.
  Wim Meijer Fotografie_5I5A6897 banner assumburg

De IJmondiale GroenLinks-afdelingen hebben als doel om met de uitreiking van de groene lintjes de onderwerpen duurzaamheid, groen, natuur en milieu op een positieve manier in het nieuws te brengen. Iets waarin ze dit jaar zeker zijn geslaagd en wat zeker in 2016 een vervolg gaat krijgen bij het 10-jarig jubileum van de Groene Lintjes.

Reacties