Wethouder bindt strijd aan met NS met enquête rond Kennemerlijn

Foto: Wikipedia

Op initiatief van de Beverwijkse wethouder Jaqueline Dorenbos zijn het Noordhollands Dagblad, Dagblad Kennemerland en de IJmuider Courant een enquête gestart over de klanttevredenheid van reizigers op de ‎Kennemerlijn, de treinverbinding tussen Haarlem en Alkmaar.

Met de resultaten van de enquête, die daarvan hoopt ze alsnog de NS ertoe te bewegen de treinverbinding tussen Alkmaar en Haarlem te verbeteren.

40 intercity’s geschrapt
Sinds de NS in december 40 dagelijkse intercity’s schrapte uit de dienstregeling en er alleen nog enkele sneltreinen overbleven in de spits, zijn duizenden reizigers dagelijks aangewezen op de stoptreinen die slechts eenmaal per half uur rijden.

Overvolle treinen, langere reistijden
Allereerst zitten deze treinen nu overvol, waardoor van enige vorm van reiscomfort in de spits nauwelijks meer sprake kan zijn, daarbij doet de stoptrein aanzienlijk langer over de reis. Dit, in combinatie met de afsluiting van de Velsertunnel, maakt dat het leven er voor de forensen uit de IJmond er niet gemakkelijk op geworden is.

Protesten van 9 gemeentes
Al sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling wordt de NS bestookt met boze reacties van zowel de reizigers als van de gemeentes langs de Kennemerlijn. Bestuurders van de gemeentes Beverwijk, Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Velsen, Bloemendaal en Haarlem hebben allemaal al protest aangetekend maar lijken geen enkel gehoor te vinden bij de vervoersmaatschappij. Wethouder Jacqueline Dorenbos hierover in een interview met het Haarlems Dagblad: “Dit bedrijf behandelt ons gewoon als lastige muggen, die je moet verjagen”.

(Foto: Ronald Goedheer via Gemeente Beverwijk)
Wethouder Jacqueline Dorenbos (Foto: Ronald Goedheer via Gemeente Beverwijk)

Doekje voor het bloeden
Inmiddels lijkt de NS toch een kleine concessie te hebben gedaan in de vorm van drie langere stoptreinen tijdens de spits op de Kennemerlijn. Dit levert dan weliswaar even iets meer (zit)ruimte, maar verandert helemaal niets aan de aanzienlijk langere reistijden. Jacqueline Dorenbos noemt ’t dan ook ‘een doekje voor het bloeden’.

In de hoop de NS alsnog ertoe te bewegen terug te keren naar de oude dienstregeling heeft de wethouder nu het initiatief genomen voor de enquête. Deze staat sinds gisteren online bij het Noordhollands Dagblad en kan ook worden ingevuld door te klikken op enquête Kennemerlijn.

Reacties