Lezing in Fort Veldhuis over laatste aangespoelde drenkeling op voormalig eiland Schokland

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op zondag 12 juni houdt Hans Hollestelle in luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”, een lezing over de laatste aangespoelde drenkeling op voormalig eiland Schokland

In 1942 viel de Noordoostpolder droog en was Schokland geen eiland meer. Op 24 augustus 1940 spoelde op Schokland een lichaam van een drenkeling aan. Het bleek te gaan om de Engelse vlieger Bill Tudhope. Hij bleek de laatste drenkeling die op het voormalig eiland aanspoelde. Hans Hollestelle heeft zich verdiept in de geschiedenis en achtergrond van deze geallieerde piloot.

De Spreker
Hans Hollestelle is bestuurslid van de vereniging Vrienden van Schokland en daarnaast ook hoofdredacteur van het cultuurhistorische tijdschrift De Vriendenkring. Hij raakte gefascineerd door dit merkwaardige verhaal en hij begon zich te verdiepen in Bill Tudhope. Sinds een aantal jaren geeft hij lezingen over “De laatste drenkeling van Schokland”.

De lezing op zondag 12 juni in Fort Veldhuis begint om 14.00 uur in de presentatieruimte van het museum.

Tentoonstelling
Verder kan men de tentoonstelling “Fort bij Veldhuis 1914-1918” bezoeken. Dit is een door Tom van Hooff ingerichte tentoonstelling met foto’s, documenten en andere voorwerpen die betrekking hebben op de Stelling van Amsterdam en Fort Veldhuis gedurende de Eerste Wereldoorlog, is nog gedurende het gehele seizoen te zien.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar en houders van een veteranenpas gratis.

Adres: Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”, Genieweg 1, 1967 PS  Heemskerk.

 

 

Reacties