Napoleon vond zijn Waterloo, Carl Gustav zijn ‘Dancing Queen’

Foto: Youtube

Vandaag 40 jaar geleden, op 18 juni 1976, vond in de Zweedse hoofdstad Stockholm de Royal Variety Performance plaats.

Het was een eerbetoon aan de Zweedse Koning Carl Gustaf en zijn Duitse verloofde Silvia Sommerlath, die de volgende dag in het huwelijk zouden treden. Hoofdattractie van de avond: ABBA met de wereldpremière van een van hun allergrootste hits: Dancing Queen.

Lopen op het Water
We zijn er in Nederland wel een beetje aan gewend: festiviteiten rond het Koningshuis. Absolute hoogtepunten  waren natuurlijk het huwelijk van Willem Alexander en Maxima op 2 februari 2002 en de Kroning van 30 april 2013. Veel mooie officiële momenten, maar vooral ook veel mooie showelementen. Zo werd in 2002, op de avond voorafgaand aan het huwelijk in de Amsterdam Arena een drie uur durende show opgevoerd met als thema ‘Meer Samen, Samen Meer’ in aanwezigheid van Willem Alexander en Maxima met als climax het optreden van Marco Borsato en Sita Vermeulen met het duet ‘Lopen op het Water’.

Royal Intense
Het tweede, en onbetwist meest gedenkwaardige showmoment rond dit huwelijk was een dag later toen bij de kerkdienst in de Grote Kerk in Amsterdam de Argentijnse tango Adios Nonino werd gespeeld door de bandoneonist Carel Kraayenhof. En ook bij de kroning vorig jaar was het weer een muzikaal hoogtepunt toen DJ Armin van Buuren samen met het Concertgebouworkest de remix ‘Royal Intense’ over het Amsterdamse IJ liet galmen.

Adios Nonino
Het zijn muzikale momenten die niet alleen een bindmiddel vormen tussen een koningspaar en bevolking, maar voor de uitvoerende artiesten kunnen deze momenten ook een enorme impact hebben. Carel Kraayenhof was daar een sterk voorbeeld van. Vóór die 2e februari 2002 was hij weliswaar bekend, maar slechts bij een relatief select publiek. Sinds zijn bijna legendarische ‘Adios Nonino’ geniet hij echter tot op de dag van vandaag zowel nationaal als internationaal grote bekendheid.

Carl Gustaf en Silvia Sommerlath
Een nog sterker voorbeeld van hoe groot een succes kan uitgroeien na het optreden in een show voor een koningshuis is het nummer ‘Dancing Queen’ van ABBA. Op 18 juni 1976 trad de groep ABBA op gedurende de Royal Variety Performance in Stockholm, een show voor de Zweedse koning Carl Gustaf en zijn Duits-Braziliaanse bruid Silvia Sommerlath. De volgende dag zou het koninklijk paar in het huwelijk treden, waarmee Zweden vanaf die dag niet alleen een koning, maar ook een koningin zou hebben. En dat wilden de Zweden weten. Net als Maxima bij ons was Silvia erg populair bij de Zweden. En gedurende de show was de aandacht dan ook sterk gericht op de nieuwe koningin.

Dancing Queen
Een beter platform voor ABBA was niet denkbaar om hun nieuwe hitsingle ‘Dancing Queen’ te lanceren. Het door Benny Andersson en Björn Ulvaeus geschreven nummer was al opgenomen in augustus 1975. De groep had het echter bewust op de plank laten liggen voor dit ultieme moment. In een stijlvolle entourage en gehuld in sjieke 18e eeuwse kleding bracht ABBA voor de eerste keer ‘Dancing Queen’ ten gehore en zorgde daarmee voor het hoogtepunt van die avond.

Wereldwijde hit
Dat het niet alleen een hoogtepunt van die avond zou worden, maar ook in het bestaan van de groep bleek vanaf 16 augustus 1976 toen het nummer op single werd uitgebracht. Vanaf de eerste week voerde Dancing Queen de Europese hitlijsten aan. In Nederland stond het nummer 5 weken op de eerste plaats en 15 weken in de Top-40. En dat gold ook voor Engeland, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, België, Ierland en Zwitserland.

En het succes reikte nog verder want ook in de Sovjet Unie, Zuid-Afrika, Australië, Canada en de Verenigde Staten pakten ABBA de toppositie van de hitcharts. Dancing Queen werd daarmee de enige hitsingle van ABBA die de eerste plaats bereikte van de Billboard Hot 100.

Arrival
Uiteindelijk ging Dancing Queen als single ruim 3 miljoen keer over de toonbank. Daarbij stond het nummer ook op het ABBA-album Arrival, dat op 11 oktober 1976 werd uitgebracht en, wellicht aangedreven door het succes van Dancing Queen, een recordverkoop haalde van bijna 2 miljoen albums. Daarmee werd Arrival het meest succesvolle album van ABBA.

18 juni
Dat die performance van ABBA op die 18e juni 1976 de groep ABBA een mooie extra zet in de rug heeft gegeven mag duidelijk zijn. En daarmee is 18 juni wel een heel speciale datum voor de Zweedse supergroep. Want op 18 juni 1815 was er nog een ander belangrijk ABBA-moment: Op die dag vond de Slag bij Waterloo plaats. De dag waarop ‘Napoleon did surrender’! Het is waar het ooit voor ABBA mee begon: Met die klinkende overwinning op het Eurovisie Songfestival van 1974 met de wereldhit ‘Waterloo’.

Zonder 18 juni had de wereld er anders uitgezien, voor Napoleon, voor Carl Gustaf en voor ABBA.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen