Column van de Dag / Wielrennen en de Mont Ventoux

Foto: Wikipedia

De zesde ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord. Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander boekennieuws.

Wielrennen en de Mont Ventoux

Vandaag begint de Tour de France. Reden genoeg om daar ook via deze column aandacht aan te besteden. En dat is niet moeilijk, want de bibliotheek heeft een mooie collectie boeken over de sport wielrennen, over de wielrenners, over de Tour de France en zelfs over de obstakels die de renners op weg naar de finish moeten ‘nemen’. Een van die obstakels: de Mont Ventoux, misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende kale berg die Frankrijk rijk is.

Niemand die deze berg op zijn reis of doorreis door Frankrijk heeft gezien vergeet hem. Als je op de top staat waan je je in een soort maanlandschap. In komende Tour komen ‘we’ deze indrukwekkende berg ook weer tegen.

Bert Wagendorp schreef de roman Ventoux, een prachtig boek over vriendschap waarin deze berg een rol speelt. Het boek is origineel ingedeeld en begint net als de Tour de France met een proloog en eindigt met een epiloog.collageVentoux, het verhaal:
Het verhaal gaat over zes vrienden, vijf jongens en een meisje, die na hun eindexamen van de middelbare school in 1982 naar Frankrijk gaan en de Mont Ventoux beklimmen. Een van de jongens verongelukt op die berg. De vriendengroep valt uiteen en het meisje op wie ze allen heimelijk verliefd waren vertrekt naar Italië. Dertig jaar later ontmoeten de vrienden elkaar weer in de Provence en dan pas wordt  duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. Ventoux is een geweldig boek over vriendschap, liefde, jaloezie en het schuldgevoel over die dramatische gebeurtenis die zij al hun hele leven met zich meedragen.

Het boek is ook verfilmd. Ventoux is verkrijgbaar als boek, luisterboek, DVD en Blue Ray.

Dit boek en andere boeken over wielrennen vindt u in onze catalogus.

Bibliotheek IJmond Noord wenst jullie allemaal een hele fijne, inspirerende, ontspannende vakantie!

b6e1e22c-1661-42bc-965a-09df881747ea banner

Reacties