Kussen met een Alkmaars kaasmeisje

Foto: RTV NH

Vrijdag 22 juli is, na afloop van de Alkmaarse Kaasmarkt, op het Waagplein het levensgrote  beeld  ‘Kissing Cheesegirl’ (oftewel ‘Kussend Kaasmeisje’)onthuld.

(Bron: RTV NH / WM Photography Daily)

Wethouder Victor onthulde het beeld samen met Denise van Dort, die model stond. Denis zelf over haal vereeuwiging op het beroemde Alkmaarse plein: ”Het is wel heel erg onwerkelijk, maar ik vind het een enorme eer. Ik weet zeker dat dit veel toeristen naar Alkmaar zal lokken.”

Het beeld van het Kussende Kaasmeisje, een cadeau van kaasmakerij CONO uit Westbeemster, is ontworpen door beeldend kunstenaar Gerard Velzeboer en is uitgevoerd door beeldhouwer Fabio Pravisani. Het standbeeld markeert een zogenaamd ‘kissing point’ waar toeristen kussend met het beeld op de foto kunnen.


Beroemde beelden
Daarmee komt ‘Kissing Cheesegirl’ wellicht terecht in het rijtje beroemde beelden die ongeveer een continu-poetsbeurt krijgen door de vele toeristen die het beeld toucheren en/of kussen. Beelden zoals Manneke Pis in Brussel, de Little Mermaid in Kopenhagen en (minder bekend) Victor Noir in Parijs.

Victor Noir
Laatstgenoemde was een journalist van de Franse krant La Marseillaise, die op 10 januari 1870 werd doodgeschoten door Pierre Bonaparte (achterneef van Napoleon). De man had bij leven al een reputatie als playboy, die er na zijn dood blijkbaar niet minder op werd. Want zoals onderstaande foto van zijn graf op de Parijs begraafplaats Père Lachaise bewijst, heeft hij het nog nooit zo druk gehad als op zijn laatste rustplaats.Wim Meijer Fotografie- Victor NoirIn ieder geval houden we het in Alkmaar bij onschuldige kusjes.

Reacties