Chinese boomeekhoorntjes ‘normaal’ in Nederlandse natuur? (Bewoners van Animal Farm, deel 2)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Denk je bij dierentuinen meteen aan groot wild zoals leeuwen, olifanten of giraffen, bij het Beverwijkse Animal Farm gaat men meer voor het kleine en toegankelijke zoals neusbeertjes, steppevosjes, witstaart stekelvarkens, dwergmangoesten, Chinese boomeekhoorntjes, schildpadden, pijlgifkikkertjes en leguanen.

Gisteren liet ik jullie al kennismaken met het steppevosje, en vandaag richt ik me op de Chinese boomeekhoorntjes. Leuke beestje, sociaal en gemakkelijk tam te krijgen, maar toch… we zijn lang niet altijd blij met de aanwezigheid van de Tamiops swinhoei, zoals zijn officiële naam luidt. Zolang ze in een dierentuin of kinderboerderij verblijven is het allemaal prima. Alleen… zo nu en dan willen er wel eens een paar van die knaagdiertjes ontsnappen.

Ontsnapping
Dit gebeurde onder andere enkele jaren geleden in het Noord-Brabantse Sint Anthonis, waar een aantal van die boomeekhoorntjes zich een weg dwars door een krat hadden weten te knagen. Sinds hun ontsnapping zijn de diertjes lekker ‘buiten gaan spelen’, en voor Tamiops swinhoeis betekent dat: ‘van dattem!’. Chinese eekhoorntjes hebben de voortplanting namelijk verheven tot core business. En met een snelheid van 8 tot 10 nakomelingen per maand kan hun populatie explosief toenemen.

Bedreiging voor rode eekhoorn?
Inmiddels worden er regelmatig Chinese eekhoorns in en rond Sint Anthonis gesignaleerd. Maar ook in andere delen van ons land komen er meldingen binnen van uitheemse eekhoornsoorten. En daar is lang niet iedereen blij mee. Het is namelijk maar de vraag of de Chinese eekhoorn en onze vertrouwde ‘rode eekhoorn’ elkaar verdragen. Daarbij planten de diertjes zich zo snel voort dat ’t een kwestie van tijd is dat ze ook in huizen voor de nodige overlast kunnen gaan zorgen.

Toch lijkt er tot nu toe van èchte overlast nog geen sprake te zijn. Misschien komt dat ook wel omdat een vorstvrije slaapplaats een absolute vereiste is voor de diertjes om ‘de winter door te komen’, en die is in onze vrije natuur nu eenmaal niet gegarandeerd. Wat dat betreft zitten ze in Animal Farm op de juiste plek… voor iedereen!

Voor meer informatie over Animal Farm klik op http://www.animalfarm.nl/

Reacties