Groene Leguaan: Jurrasic Park ‘in het klein’ (Bewoners van Animal Farm, deel 3)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Denk je bij dierentuinen meteen aan groot wild zoals leeuwen, olifanten of giraffen, bij het Beverwijkse Animal Farm gaat men meer voor het kleine en toegankelijke zoals neusbeertjes, steppevosjes, witstaart stekelvarkens, dwergmangoesten, Chinese boomeekhoorntjes, schildpadden, pijlgifkikkertjes en leguanen.

Eerder liet ik jullie al kennismaken met het steppevosje en met Chinese boomeekhoorntjes, vandaag aandacht voor de groene leguaan.

Groene leguaan, maar wèl oranje!
Het is redelijk te veronderstellen dat een groene leguaan groen is. Meestal is dat ook het geval, maar toch blijken er in de praktijk heel wat kleurvarianten te zijn, zoals dit exemplaar in Animal Farm bewijst. Blijkbaar heeft het dier een uitzonderlijk kameleongedrag en conformeert zich aan de favoriete kleur van Holland. Immers… wij houden van Oranje.

Kleine T-Rex
Met de groene leguaan heeft de mini-dierentuin wel een publiekstrekker in huis. Vooral kinderen herkennen de treffende gelijkenis met de tot hun verbeelding sprekende T-Rex. Welnu, uiterlijk mogen de leguaan en de T-Rex dan iets op elkaar lijken, qua gedrag is dat zeker niet het geval. De groene leguaan is een uiterst vredelievende planteneter die goed tam te krijgen is en zelfs geschikt als huisdier. Hoewel… voordat je een groene leguaan als huisdier gaat houden moet je wel even nadenken, want zo’n aanvankelijk ‘klein diertje uit de dierenwinkel’ kan zomaar uitgroeien tot een mini-draak van bijna 2 meter. En zo nu en dan kan hij ook nog aardig ‘pissig’ worden. Wordt een leguaan aan te veel veranderingen of stress blootgesteld dan kan hij wel eens behoorlijk agressief worden. Dat is overigens wel meteen goed te herkennen. Hij gaat dan hoog op de poten gaat staan, slaat wild met zijn staart heen en weer en probeert zelfs te bijten. En dan is het uitkijken, want een beet van een leguaan kan nog wel eens tot een salmonellabesmetting leiden. En daarmee is meteen de link gelegd met kippen.

Boomkip
Praten we in Nederland over Salmonella dan houdt het meestal verband met kippenvlees of eieren. Maar ook leguanen vormen een duidelijke bron, hoewel dat in de Zuid-Amerikaanse landen meer geldt dan in Nederland, omdat daar de leguaan veelvuldig wordt gegeten. Ze worden daar letterlijk uit de bomen geplukt om vervolgens als delicatesse op te dienen. Omdat zelfs de smaak van het vlees sterk aan kip doet denken staan de leguanen in Zuid-Amerika dan ook bekend als ‘boomkippen’. Vooral de achterpoten en de staart zijn in de keuken erg populair.

Met dat in gedachten mogen de groene leguanen in Animal Farm zich gelukkig prijzen, want ik ben nog geen Beverwijker tegengekomen die likkebaardend voor het glas stond bij de aanblik van deze superreptielen.

Voor meer informatie over Animal Farm klik op http://www.animalfarm.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen