Familie van het stokstaartje (Bewoners van Animal Farm, deel 4)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Denk je bij dierentuinen meteen aan groot wild zoals leeuwen, olifanten of giraffen, bij het Beverwijkse Animal Farm gaat men meer voor het kleine en toegankelijke zoals neusbeertjes, steppevosjes, witstaart stekelvarkens, dwergmangoesten, Chinese boomeekhoorntjes, schildpadden, pijlgifkikkertjes en leguanen.

Eerder liet ik jullie al kennismaken met het steppevosje, leguanen en Chinese boomeekhoorntjes, vandaag aandacht voor de dwergmangoest.

(foto: Wim Meijer Fotografie)
(foto: Wim Meijer Fotografie)

Het is meteen het eerste wat je je afvraagt bij het zien van deze foto: is dit geen kopieergedrag? Deze houding kennen we immers vooral van het stokstaartje. En inderdaad, ook de dwergmangoest voelt zich prima met (slechts) twee benen op de grond. Niet vreemd, want het stokstaartje en de dwergmangoest zijn directe familieleden. Beide behoren ze tot de familie van de Herpestidae (mangoesten) een geslacht van katachtige roofdieren.

Dat de dwergmangoest het bij zijn rooftochten niet hoeft te hebben van zijn indrukwekkende uitstraling mag duidelijk zijn. Het beestje is slechts 18 tot 28 centimeter groot en weegt maximaal 350 gram. Maar… wie niet groot of sterk is moet slim zijn, en slimheid kan de dwergmangoest niet worden ontzegd.

Slimme streken
Zo zoekt de kleine slimmerik in het wild graag het gezelschap van bijvoorbeeld neushoornvogels. Deze vogels merken heel snel gevaar op en functioneren daardoor als een soort alarmsysteem voor de dwergmangoesten. Daarbij profiteert de neushoornvogel ook van de ‘samenwerking’ door de insecten op te pakken die aan de dwergmangoesten ontsnappen.

Neushoornvogel (foto: Wim Meijer Fotografie)
Neushoornvogel (foto: Wim Meijer Fotografie)

Veilig bij bijen- of wespennest
Ook zoeken de dwergmangoesten soms hun heil bij grote hoefdieren. Allereerst zijn die vaak een verzamelplaats van insecten en dus voer voor de mangoesten. En verder jagen paarden en stieren andere dieren weg die een gevaar voor de mangoesten zouden kunnen zijn. Om diezelfde reden nestelen de groepen dwergmangoesten zich vaak in de directe omgeving van een bijen- of wespennest, waar andere dieren het liefst ver van wegblijven.

Ondanks al deze slimme veiligheidsmaatregelen kan het toch geen kwaad om ook een dwergmangoest ‘op wacht’ te zetten (de karakteristieke houding op de twee achterpoten), zelfs in het Beverwijkse Animal Farm.

Voor meer informatie over Animal Farm klik op http://www.animalfarm.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen