Column van de Dag / Berlijn: voor elk wat wils!

Sony-Center op de Potzdamerplatz in Berlijn
Foto: Wim Meijer Fotografie

De eerste ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl van reisspecialiste Anke Hupkes, die ‘haar’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar een ander plekje op de wereld, soms ver weg, soms dichtbij.

Even voorstellen
Eerst zal ik mijzelf even voorstellen: Ik ben dus Anke Hupkes. Vanaf 1991 tot 2013 was ik eigenaar van Holland International Reisburo Hupkes in de Begijnenstraat in Beverwijk. ankeTijden veranderen en de cliënten kwamen niet altijd meer in de winkel, maar mailden of belden. Binnenkomen deed men bij gelegenheid of  voor een gezellig kopje koffie.

Holland International heeft sinds enige jaren een formule, waarbij je als zelfstandig reisagent vanuit huis kunt werken. Ik doe dus exact hetzelfde als in de Begijnenstraat, maar dan vanuit huis. Daarbij zoek ik wel vaak mensen thuis op , om reizen door te spreken en sowieso om de reisbescheiden te brengen. Dat betekent in de praktijk dat ik eenmaal per week  in Beverwijk-Heemskerk-Velsen Noord e.o. ben. Iedereen die dus vragen heeft kan mij bellen op het vertrouwde nummer 0251-226842 of mailen naar [email protected], ik hoor het graag! En wat de naam Holland International betreft: die verdwijnt eind deze maand definitief. Inmiddels is het helemaal TUI.

Maar goed, het gaat om reizen, en met deze eerste column wil ik iedereen kennis laten maken met Berlijn.

Berlijn: voor elk wat wils!
Geschiedenis, monumenten, tal van musea maar ook sfeer en gezelligheid, culinaire veelzijdigheid en, zoals elke wereldstad, smeltkroes van culturen. Ik heb het over Berlijn, na decennia lang de letterlijke meest verdeelde stad van Europa te zijn geweest, nu weer de hoofdstad van onze Oosterburen en symbool van de Duitse eenwording. Steeds groter wordt de aantrekkingskracht van Berlijn op toeristen uit de hele wereld. En dan is het een geluk dat wij vanuit Nederland maar kort hoeven te reizen om persoonlijk kennis te maken met de stad van de Kurfürstendamm, de Brandenburger Tor en ‘Unter dem Linden’.

Snel bereikbaar
Berlijn is vanuit Nederland eenvoudig bereikbaar per trein. Je reist ongeveer 6 uur vanuit Amsterdam Centraal. Per vliegtuig is natuurlijk ook een optie. De vlucht duurt ongeveer 1.15. Alleen moet je dan nog wel per bus en metro naar het centrum. Tel daar de reis naar de luchthaven, het wachten en het in- en uitchecken bij op, en dan zit je ook al snel aan die 6 uur.

Kurfürstendamm
Zoals al gezegd: opmerkelijk aan de hoofdstad van Duitsland is dat het een samengegroeide stad is met in het westen de Kurfürstendamm, een prachtige en gezellige winkelstraat met voor elk wat wils, en ongeacht of je nu links- of rechts af gaat, steeds kom je op gezellige pleintjes met volop “Kaffee mit Kuchen”, een biertje of glaasje Duitse wijn.tui-ankeBotanische tuinen en Zoo

De groene long van Berlijn wordt gevormd door een prachtig park met de Botanische tuinen en de Zoo (u weet vast nog wel… van dat schattige ijsbeertje “Knut”). Via de Potsdammer Platz bereik je weer een gezellig winkelcentrum, waar je ook een lift kunt nemen naar de 24e etage in 9 seconden, vanzelf een prachtig uitzicht.

Omdat dit alles veel te ver is om te lopen raad ik iedereen aan om de Hop-on-Hop off bus te gebruiken. Deze busdienst brengt je overal waar je wilt zijn. En dat hoeft niet al te veel te kosten want je kunt een ticket met korting kopen als je in bezit bent van de www.berlin-welcomecard.de (deze kun je al bij boeking van de reis aanschaffen)tui-anke2Unter dem Linden
De regering zetelt in de Reichstag bij de Brandenburger Tor, waarvan de oude laan “Unter  den Linden” naar de gezellige Gendarmenplatz leidt:tui-anke3Dit gedeelte van de stad kent veel hotels en restaurants in iedere gewenste klasse. En dat is erg prettig, want Berlijn is een bestemming waar je niet aan één dag genoeg hebt om alles te kunnen zien. Verder ligt Gendarmenplatz dichtbij het bekende “Checkpoint Charlie” en de theaters (de Staatsoper wordt momenteel gerenoveerd).

Museuminsel
Wat je als toerist in Berlijn niet mag vergeten is een bezoek te brengen aan het Museuminsel, waar een groot aantal belangrijke musea zijn te vinden, waaronder het het Ägyptisches Museum met onder andere de ‘buste van Nefertiti’, één van de beroemdste kunstwerken uit het Oude Egypte.anke-tui-4Achter het Museuminsel vind je de Alexanderturm en het Nicolaïviertel, een oude herbouwde wijk.

Eén van mijn favoriete wijken is de Häckischer Markt, met gezellige terrassen en ’s avonds kleine concerten.

Kortom: Berlijn is een heerlijke stad, met voor elk wat wils!!!

 

Reacties