Herfst… misschien wel ‘the most beautiful time of the year’ (#3)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een week lang nemen Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl je mee de natuur in, die in de maand november kleurrijker is dan in welke jaargetijde ook.

Pruikzwam: Super zeldzaam, ideale vleesvervanger en natuurlijk middel tegen dementie

Voor de derde achtereenvolgende dag begeven we ons in de wereld van de paddenstoelen. Dat betekent veelal een zoektocht over de vochtige bodem en op afgestorven boomstronken. Toch kan het geen kwaad om zo nu en dan ook even omhoog te kijken, zeker als je rondloopt tussen beukenbomen in het duingebied. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de meest zeldzame paddenstoel je ‘boven het hoofd groeit’.

Ik heb ’t over de ‘Pruikzwam’: een paddenstoelensoort met de vormgeving van een rastakapsel ter grootte van een kleine voetbal, die zich het meest thuis voelt op de stam van een oude beuk. En zelfs in een oud beukenbos moet je nog een beetje geluk hebben om ‘m tegen te komen, want de pruikzwam is een bedreigde paddenstoelensoort waarvan er in Nederland jaarlijks nog slechts tussen de 15 en 40 worden waargenomen.

De pruikzwam is een eetbare paddenstoelensoort die veel positieve eigenschappen toegedicht heeft gekregen. Allereerst wordt hij in de oosterse keuken regelmatig gebruikt als vleesvervanger in vegetarische maaltijden. Daarnaast zou het eten van pruikzwammen het bloedsuikergehalte reduceren een heilzame werking hebben tegen de ziekte van Crohn en zelfs dementie tegengaan. Kortom: een paddenstoel om niet te vergeten.

Dat er, behalve de pruikzwam, nog veel meer paddenstoelenpracht te bewonderen is in de bossen en duinen van de IJmond en Kennemerland bewijzen onderstaande foto’s.¬†wim-meijer-fotografie_5i5a3627 wim-meijer-fotografie_5i5a3629 wim-meijer-fotografie_5i5a3633 wim-meijer-fotografie_5i5a3352 wim-meijer-fotografie_5i5a3677 wim-meijer-fotografie_vliegenzwam1 wim-meijer-fotografie_vliegenzwam2 1403046_913913345287285_2471979817065513770_o wim-meijer-fotografie_5i5a3680

 

(bron: o.a. Nederlandse Mycologische Vereniging)

 

Reacties