Column van de Dag / Praag: ‘Gouden Stad’ op anderhalf uur vliegen van Nederland

Foto: Pixabay

De derde ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl van reisspecialiste Anke Hupkes, die ‘haar’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar een ander plekje op de wereld, soms ver weg, soms dichtbij. Vandaag neemt Anke haar lezers mee naar de prachtige hoofdstad van Tsjechië, het aan de Moldau gelegen Praag.

Praag: ‘Gouden Stad’ op anderhalf uur vliegen van Nederland
Praag wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste steden van Europa, met een historisch centrum dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet voor niets heeft Praag de bijnaam ‘de Gouden Stad’. Praag is binnen anderhalf uur per vliegtuig te bereiken en leent zich dus uitstekend voor een meerdaagse stedentrip. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kunt u snel het centrum bereiken door gebruik te maken van een vooraf geboekte (gelijk met het boeken van de reis) transfer naar uw hotel om vervolgens de stad verkennen.

Eerst naar het Wenceslausplein voor een lekkere kop koffie, genieten van de mensen, de beeldengroep van St Václav en het plein zelf. De meeste bezienswaardigheden liggen in de bocht van de Moldau en zijn goed te voet te bezoeken. En dan door naar het oude stadsplein. beverwijk-column-praag-1-1Astronomische klok ‘verblindend’ mooi
Aan het oude stadsplein ( Starometsé námesti) bevindt zich het raadhuis met het prachtige Astronomisch uurwerk, dat 5 verschillende tijden aangeeft. Hoewel de apostelen pas later, in 1865, aan de klok zijn toegevoegd, stamt het oudste deel van het uurwerk uit het begin van de 15e eeuw. Dat het uurwerk nog altijd uniek is laat zich wellicht verklaren door de legende rond de klok, die vertelt dat de maker van het uurwerk, toen het klaar was, blind werd  gemaakt opdat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad. beverwijk-column-praag-1-2Via de St. Nicolaaskerk loopt u naar de Joodse wijk met achter de Synagoge een oude begraafplaats. Hier speelt zich ook de joodse sage “Golem” af, de modderhoop die tot leven kwam, door vele schrijvers, waaronder “Mulisch”, beschreven.In de joodse wijk vindt u allerlei kleine straatjes met winkeltjes en restaurantjes.beverwijk-column-praag-1-3Hotel ‘de Zwaan’
Voor de volgende stop loopt u door naar “Hotel Pariz”. Een klant oorspronkelijk afkomstig uit Praag, heeft me uitgelegd, dat je de hotelnaam uitspreekt als “paditsch”, wat  zwaan betekent. Het is maar dat u het weet. In deze buurt liggen ook de theaters het Rudolfinum met de grote concertzaal en het Nationaal Theater, voor opera en ballet, met prachtige decoratie van het auditorium. Net als in Wenen en Boedapest ziet u op straat vaak kleine orkestjes of mensen die flyeren met concerten voor de avond. En vergeet ook de oude bibliotheek niet.

(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Via de Karelsbrug met al zijn beelden en artiesten komt u aan de andere kant van de Moldau. Hier bevindt zich de Burcht. Dit is een ommuurde vesting met als bekendste onderdeel het “Gouden Straatje”, een piepklein straatje met handarbeid winkeltjes. Buiten de burcht bent u opeens in een dorp, maar wel met prachtig uitzicht op de binnenstad van Praag, dat wordt nog mooier als u de moeite neemt om de berg te beklimmen.

het Gouden straatje (foto: TUI)
het Gouden straatje (foto: TUI)

Dansende huis
Eenmaal weer beneden neemt u een brug naar de nieuwe stad en kunt u het Dansende huis aan de Moldau bezoeken, een bijzonder staaltje van moderne architectuur.

(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Hotels en restaurantjes
Hotels zijn er natuurlijk in alle categorieën. Ik geef een paar voorzetjes: Hotel Astoria****( 8.3) heel centraal in de oude stad, of net buiten het centrum U Medvidku*** (8.4) een historisch hotel uit 1466. In deze buurt kunt u ook leuk winkelen, ik kocht er schoenen en mijn vriendin een prachtige en heel speciale avondjurk. En estaurantjes zijn er natuurlijk te over en wat leuk is: je hebt al een heerlijk authentieke maaltijd voor nog geen tientje. beverwijk-column-praag-1-11Musea, fietstour of Moldaucruise
Kent u de prachtige Art-Nouveau posters van “Mucha”? Hier in Praag vindt u zijn museum, en ook het “Kafkamuseum en de “Leica gallery”. En heeft u nog tijd over, dan kunt u een Moldaucruise maken of een fietstour.

Stad van de maand
In de maand november is Praag de stad van de maand bij TUI met korting en leuke extra’s. Meer weten? Belt u mij dan gerust voor meer informatie op 0251-226842 of mail [email protected]stad-praag

Reacties