Zondag 6 november laatste Open Dag Forteiland IJmuiden

Foto: Wim Meijer Fotografie

Voor de laatste keer in 2016  kan op zondag 6 november de overtocht worden gemaakt met de MS Koningin Emma vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden naar het in de monding van het in de monding van het Noordzeekanaal gelegen Forteiland.

Gedurende het verblijf op het eiland worden de bezoekers in groepjes rondgeleid door ervaren gidsen, die gedurende anderhalf uur alles vertellen over het van 1888 daterende Pantserford, dat met zijn drie verdiepingen, tientallen kamers en uitgebreide ondergrondse gangenstelsel het grootste fort is van de Stelling van Amsterdam.

Bunkers en musea
Ook geven de gidsen een kijkje in de diverse bunkers uit de bezettingstijd, waarvan sommigen nog authentiek zijn ingericht. De musea op het Forteiland vormen echte aanraders voor de bezoekers, zoals het AWWM, het museum van Stichting Atlantikwall Wapens & Munitie Museum, dat te vinden is in de voormalige kardoesruimtes van het Fort. Het museum geeft met behulp van diorama’s en exposities een beeld van de Duitse munitie, wapens en apparatuur.

Na de rondleiding door de gidsen kunnen de bezoekers ook nog op eigen gelegenheid het eiland verder verkennen of even bijkomen met een hapje en een drankje in de Koepelzaal van het Fort.

Praktisch
De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door de MS Koningin Emma vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45u, 12,45u en 15.10u. Kaarten voor de overtocht, de toegang tot het Forteiland en de rondleiding kosten € 12,50 en kunnen worden gekocht aan boord van de ‘Koningin Emma’. Vooraf bestellen is ook mogelijk via www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676.Wim Meijer Fotografie_MG_4586 Wim Meijer Fotografie_MG_4566 Wim Meijer Fotografie_MG_4562 Wim Meijer Fotografie_MG_4476 Wim Meijer Fotografie_MG_4468 Wim Meijer Fotografie_MG_4456 Wim Meijer Fotografie_MG_4455 Wim Meijer Fotografie_MG_4450 Wim Meijer Fotografie_MG_4447 Wim Meijer Fotografie_MG_4436 Wim Meijer Fotografie_MG_4379

 

 

Reacties