Column van de Dag / Moorse invloeden in Andalusië

Foto: Pixabay

In haar vierde ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl neemt reisspecialiste Anke Hupkes haar lezers mee naar Andalusië, waar zij een meerdaagse rondrit maakt langs tal van bezienswaardigheden.

Door: Anke Hupkes

Het zuiden van Spanje is goed te bereiken met een vlucht van circa 3 uurtjes naar Malaga of Sevilla. Afhankelijk van de rondreis die je wilt maken kun je ook kiezen om bijvoorbeeld heen naar Malaga te reizen en terug te reizen vanaf Sevilla.

Ter plaatse ben je het meest flexibel om je rondreis te maken met een huurauto. Daarbij is het wellicht aan te bevelen om gebruik te maken van Sunny Cars. Bij dat bedrijf kun je de auto verzekeren zonder eigen risico. En mocht je geen zin hebben om zelf auto te rijden dan is het natuurlijk ook mogelijk om een rondreis per bus of trein te boeken.

Alhambra
Aangekomen in Malaga voert de eerste voor de hand liggende rit je naar het noorden, naar Granada, een stad op een hoogte van ruim 700 boven zeeniveau, in de uitlopers van het gebergte Sierra Nevada. In Granada vind je een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. In het Alhambra en de Nasrid paleizen kun je makkelijk een volle dag doorbrengen.

Tickets kunnen vooraf worden geregeld worden en een hotel in de buurt is aan te raden. Klik voor meer informatie op ALHAMBRA

Cordoba
De tweede dag kun je kiezen voor een rit naar Cordoba, via leuke kleine dorpjes en het stadje Jaen. Cordoba ligt op een hoogte van 122 meter aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Voor liefhebbers van hoge temperaturen is Cordoba ongetwijfeld ‘the place to be’, want de stad staat bekend als de  warmste stad van Europa. Ieder jaar stijgt de temperatuur maandenlang onafgebroken boven de 35 graden.

Grootste toeristische trekpleister van Cordoba is de ”Mesquita”, de moskee met 850 zuilen met rood witte bogen. Het indrukwekkende bouwwerk kent een bouwgeschiedenis van bijna duizend jaar. De eerste steen werd gelegd in het jaar 750, terwijl het Gotische middenschip werd afgerond in 1757. In de ‘Mesquita’ (de op 2 na grootste moskee ter wereld) vind je dan ook Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen.

(foto: Wikipedia)
(foto: Wikipedia)

Wat ook zeker niet vergeten mag worden in Cordoba is een bezoek te brengen aan de Joodse wijk, met de prachtige synagoge en het paleis van de Christelijke monarchen.

(foto: Wikipedia)
(foto: Wikipedia)

Siësta
Mocht je, tussen alle culturele bezoeken door, ook nog tijd willen inruimen om nog een beetje te shoppen, hou dan wel rekening met de ‘Siësta’. Het zuiden van Spanje kent de middagrust “Siësta”. Dit betekent dat de winkels de hele middag zijn gesloten. De terrassen zijn in de grotere plaatsen wel open.

Overnachten in Cordoba
Besluit je om te overnachten in Cordoba denk dan eens aan het Cordoba center**** in het centrum, of aan de Parador De Cordoba**** in de bergen rondom Cordoba. Een parador is een staatshotel, vaak een oud kasteel en meestal met een erg goede keuken. Vanzelf zijn er ook goede *** sterren hotels bijvoorbeeld het Monasterio de Francisco.

Carmona
De volgende ochtend gaat de rondreis verder naar de door vestingmuren omringde stad Carmona. Hier vind je de ruïne van het paleis, nu een Parador. Klik voor meer informatie op CARMONA

Necropolis Romana
We vervolgen de weg naar Sevilla en komen langs de Necropolis Romana, een merkwaardig in rotsen uitgehouwen begraafplaats met ‘The Tomb of the Elephant’, een Olifantengraf met een beeld van de olifant. De begraafplaats met graven uit de periode 200vC tot 400nC en het erbij gelegen Romeinse amphitheater werd in 1881 ontdekt.

(foto: Wikipedia)
(foto: Wikipedia)

Sevilla
Sevilla vormt het hoofdddoel van de reis. Sevilla, de stad van het Alcazar, de kathedraal, de wijk “Santa Cruz”, de oude joodse wijk in het centrum.

Bezienswaardigheden in overvloed, zoals de Torro d’Oro, de gouden Toren aan de Guadalquivir, waar ook een kopie van de tekening van Picasso’s Guernica te zien is. Helaas betreft het een droevig onderwerp: het bombardement op de gelijknamige plaats in Baskenland door Franco.

(foto:Wikipedia)
(foto:Wikipedia)

Avond en nacht in Sevilla
’s Avonds kunt u aan de overkant van de Guadalquivir één van de vele Flamencoshows zien, onder het genot van een glas sherry!

Voor een overnachting in Sevilla nog een paar aanraders: de “Casas de Juderia”**** of niet ver daar vandaan de “Patio de la Alemeda” ***

Terug naar Malaga
Via Ronda, weliswaar een toeristische, maar ook erg mooie plaats, kun je terugrijden naar Malaga. Mocht je, nu je toch “in de buurt bent”, Gibraltar willen bezoeken, dat kan goed. Alleen moet je dan wel de auto bij de grens achterlaten. Een dagkaart voor de bus kost 3 pond.

Rots van Gibraltar (foto: Wikipedia)
Rots van Gibraltar (foto: Wikipedia)

Geen rondreis maar toch veel zien
Wie geen tijd heeft voor een rondreis zoals hiervoor beschreven maar toch graag wat meer van de omgeving van Sevilla ziet kan er natuurlijk ook voor kiezen om een paar dagen Sevilla boeken en vandaar uit excursies maken. De excursies kunnen al vooraf worden geboekt.

Costa del Sol
Moe van de véle indrukken gedurende de rondreis? Dan kun je altijd nog besluiten om het verblijf in Spanje te verlengen met een paar dagen strand aan de Costa del Sol alvorens weer in het vliegtuig te stappen.

Voor meer informatie over reizen in en naar het mooie zuiden van Spanje kun je mij altijd bellen of mailen 0251-226842 [email protected]

Reacties