Ernstig verbrande IJmuidense café-eigenaar loopt mee met Velsertunnelrun

Foto: NH / Pieter van den Akker

Op 27 november is Sidney van Leeuwen een van de zesduizend lopers die deelnemen aan de Velsertunnel Run. Voor hem een bijzondere ervaring en tevens een missie met een boodschap.

(bron: RTV NH)

Café La Belle
Het is nog maar 7 maanden geleden dat Sidney moest strijden voor zijn leven toen hij zwaar gewond raakte bij de verwoestende brand in zijn Café La Belle in IJmuiden. In de nacht van 17 op 18 april meende hij iets vreemds te horen in zijn café aan de Zeeweg. Toen hij op onderzoek uitging en een van de deuren opende volgde een explosie waardoor hij tegen de grond werd gesmakt en hij in een zee van vlammen terecht kwam.

Voor 70% verbrand
Ondanks dat zijn lichaam in no time voor 70 procent verbrand raakte, lukte het hem toch nog om op eigen kracht buiten te komen. Nadat hij eerst door buren werd opgevangen werd hij vervolgens overgebracht naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Op dat moment verkeerde Sidney in acuut levensgevaar. “Hij was heel erg verbrand, had derdegraads brandwonden op meer dan de helft van zijn lichaam”, vertelt Paul van Zuijlen, een van zijn artsen.

Na de brand vocht hij wekenlang in het ziekenhuis voor z’n leven en moest tientallen pijnlijke operaties ondergaan. Toch verloopt zijn herstel verrassend voorspoedig. Inmiddels is hij al met zijn vader naar Spanje gefietst, en op zondag 27 november staat hij aan de start van de Velsertunnel Run.

Ambassadeur brandwondencentrum
Bij de Velsertunnel Run rent Sidney mee als ambassadeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Op die manier hoopt hij geld op te halen voor het Beverwijkse Brandwondencentrum, dat als ‘goed doel’ is gekoppeld aan de Velsertunnelrun. Doneren of aanmelden als ‘gesponsorde loper’ kan via de website http://www.alvarum.com/brandwondenstichting banner-rkzKijk voor het complete interview met Sidney van Leeuwen op: “Ik leek wel een mummie”