‘Glutengoeroe’ wint prijs met eigen glutenvrije bakkerij

Foto: NH

‘Glutengoeroe’ Marjan Poolman is met haar bakkerij in Heemskerk genomineerd voor een Noord-Hollandse business award voor jonge ondernemers.

(Bron: RTV NH)

Een steeds groter wordende behoefte van haar en haar omgeving in lekkere, gezonde en bovenal verse producten resulteerde twee jaar geleden in een eigen glutenvrije bakkerij.

Glutenvrij brood, koekjes, taart en gebak
Het begon allemaal in 2001, toen haar kleinzoon de diagnose ‘coeliakie’ kreeg. Een glutenintolerantie die er voor zorgt dat plotseling heel veel producten schadelijk zijn voor hem. Marjan besloot glutenvrij brood te gaan bakken voor haar 1-jarige kleinkind. Na brood volgden koekjes, taart en gebak. Ze bleef recepten ontwikkelen en maakte er zelfs een boekje van. “Dat boek kon ik gaan uitgeven en er ontstond grote vraag naar de boekjes, maar ook naar producten die ik zelf maakte”, vertelt ze.

Eigen bakkerij
In 2014 kon er aan de grote vraag worden beantwoord, want toen opende zij in Heemskerk haar eigen bakkerij. Een zaak die er nooit gekomen was zonder haar kleinzoon. “Ik ben heel trots dat het vanuit mij allemaal ontstaan is”, vertelt kleinzoon Tim Veldhuizen vol bewondering. “Dat mijn oma mede dankzij mij meer mensen kan helpen is heel bijzonder.”

De behoefte en vraag naar de producten van oma Marjan blijft groeien en met de bakkerij probeert zij vele glutenintolerante mensen te laten genieten. “Ik heb nu de mogelijkheid om mensen te laten zien dat glutenvrij brood wel goed kan smaken”, aldus de bakster.

Klanten
De winkel heeft een klantenbestand binnen een cirkel van vijftig kilometer om Heemskerk heen. “Deze winkel is uniek en wij kunnen mensen als enige vers en gevarieerd brood aanbieden”, stelt Marjan.

Niet meer zonder
Mario van Slooten komt uit Assendelft iedere week zijn glutenvrije brood halen en kan niet meer zonder. “Nadat ik dit ben gaan eten twee jaar geleden, ben ik enorm vooruit gegaan in mijn gezondheid.”

Coeliakie
In de provincie kampen zo’n 4.300 mensen met coeliakie. Glutenintolerantie is daarnaast onder 10.000 mensen nog onontdekt, terwijl ze het wel hebben. Dus het aantal klanten van het glutenimperium van Marjan kan voorlopig blijven groeien.