Column van de Dag / Eventjes weg en je kunt er weer tegen!

Foto: Wikipedia

In haar vijfde ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl neemt reisspecialiste Anke Hupkes haar lezers mee naar steden en kerstmarkten in onze directe buurlanden.

Door: Anke Hupkes

Het is weer tijd voor de kerstmarkten. En wat is er dan leuker dan er gewoon een nachtje bij te boeken, zodat je de tijd hebt om ook de stad zelf te ontdekken… natuurlijk wel nadat je eerst lekker van een uitgebreid ontbijt hebt genoten.

Mechelen
Dichtbij huis en er toch helemaal even uit: Wat dacht je bijvoorbeeld van één van de Vlaamse steden. En dan niet het bekende Brugge of Gent, maar Mechelen, net boven Brussel. De stad met zijn middeleeuwse markt, die ook een plaatsje heeft verworven op UNESCO wereld erfgoedlijst?

(foto: via TUI)
(foto: via TUI)

In Mechelen (per trein ruim 2 uur vanaf Amsterdam centraal) werden vroeger veel wandkleden gemaakt. Dat had alles te maken met de vele paleizen in de omgeving, zoals dat van Prinses Margaretha van Bourgondië, waar ook Karel V opgroeide. Als je in Mechelen bent is een bezoek aan Manufactuur de Wit dan ook dubbel en dwars de moeite waard. Je vindt er de prachtigste privétapijten ter wereld.

(foto: Wikipedia)
(foto: Wikipedia)

Een andere, voor de hand liggende aanrader in deze tijd van het jaar is het Begijnhof en één of meerdere kerken in kerstsfeer. Kortom: genoeg om van te genieten. en dan heb ik het nog niet eens over de  heerlijke Bourgondische maaltijden die je kunt in een van de vele restaurants op of nabij de markt. Een tip voor een overnachting: het NH op de Korenmarkt (v.a. € 90 pp. incl. ontbijt).

Duisburg
Duisburg, vroeger een industriestad in het Roergebied, waar je nu behalve de prachtige kerstmarkt ook heerlijk kunt winkelen. In het Museum Küppersmühle kun je moderne kunst bekijken om daarna bij een van de belangrijkste binnenhavens ter wereld lekker te gaan eten. Zeker de moeite waard is ook de dierentuin met dolfinarium. Duisburg is eenvoudig met eigen auto te bereiken. En als je besluit om lekker van de Glühwein te genieten en je vervolgens te láten rijden, dan is de trein het ideale alternatief. De reistijd vanaf Amsterdam is slechts 2 uur.

Münster
Opgegroeid in de Achterhoek ben ik vaak ben ik in Münster geweest, de stad waar in 1648 de vrede na de 30-jarige oorlog werd gesloten. Deze Vredeszaal kun je ook bezoeken. Münster is een heerlijke niet te grote stad om wat in rond te dwalen, Kaffee mit Kuchen te eten en daarna op de markt bij de Dom het prachtige Pablo Picasso museum te bekijken.

Astronomisch uurwerk in Münster (foto: wikipedia)
Astronomisch uurwerk in Münster (foto: wikipedia)

In de Dom het astronomische uurwerk: een wonderwerk uit de late Middeleeuwen, waarvan de kalender tot in het jaar 2071 gaat, met het ronddraaiende klokkenspel ‘de omgang van de Heilige Drie Koningen’ (maandag tot zaterdag om 12.00 uur, zon- en feestdagen om 12.30 uur). En ook in Münster natuurlijk de kerstmarkt met maar liefst 300 kramen. De reis er naartoe met de trein: 3.43 uur.

Kerstmarkt in Münster (foto: wikipedia)
Kerstmarkt in Münster (foto: wikipedia)

Met eigen auto even langs Zwillbrock
Ga je niet nu, maar komend voorjaar per eigen auto dan kun je heen of terug via het Duitse plaatsje “Zwillbrock” rijden. Hier vind je een prachtig natuurpark met de broedplaats van 40 Flamingo’s en een prachtig barokkerkje, gebouwd in het jaar van de “vrede van Münster”, net over de grens bij Eibergen,

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden:
Afgelopen weekend was ikzelf in Groningen, nog te vroeg voor de kerstmarkt (met name in het weekend van 10 en 17december.), maar ik heb erg genoten van de grote en prachtige tentoonstelling “Rodin Genius at work” en eens de tijd genomen om een film te bekijken over de Moderne expressionistische schilders uit Groningen en ommeland “De Ploeg”.

En verder…
Niet te ver zijn ook Dusseldorf of Aken. Met de Thalys ben je in 2 uur in Lille, de prachtige Vlaamse stad in Noord Frankrijk, maar over deze stad later meer.

Heb je zin gekregen om een Kerstmarkt te bezoeken, bel of mail gerust. Ik heb tips en adviezen bij de vleet. Telefoon 0251-226842 of e-mail: [email protected]

Reacties