Column van de Dag / Dé vraag…

Foto: Pixabay

Iedere twee weken verzorgt Barbara Middendorp en met een knipoog geschreven mode-column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl. Vandaag is zij  in haar vierde column op zoek naar ‘iets leuks voor de feestdagen maar wat daarna ook nog gedragen kan worden’.

Dé vraag

Onze winkel bestaat dit jaar 48 jaar. Dat is eigenlijk al zes jaar langer dan dat ik op deze wereld rond banjer.

Tot mijn tiende heb ik me voornamelijk beziggehouden met de opvoeding van mijn babypop. Maar toen ik erachter kwam dat daar niet echt schot in zat, begon ik ‘mijn eigen kledingzaak’  op m’n slaapkamer. Babypoppen eruit en etalagepop erin! Een oude kassa, rekken, spiegels en wat jurken van m’n oma, et voilà:  een drukke business was ontstaan, want ik speelde zelf zowel klant als verkoopster.

Van m’n ouders mocht ik ook altijd mee naar inkoopbeurzen en afspraken, en we mogen dankbaar zijn dat een meisje van tien jaar nog niet beslissingsbevoegd is, anders had rond 1984 het Beverwijkse straatbeeld er voornamelijk roze met glitters uitgezien.

Enfin, wat ik nooit begreep op die leeftijd was de lichte inkooppaniek van mijn ouders, die ongeveer begin november ontstond. De rest van mijn levensloop zal ik u besparen maar nu, wat rimpels en een enkele grijze haar later heb ik het mysterie van de paniek ontrafeld.

Zodra begin december de busreizen richting kerstmarkten gaan en de chocoladeletters om je oren vliegen komt ‘ie er namelijk aan! Dé vraag!!!
De vraag der vragen waar ik tot gisteren nooit een duidelijk antwoord op had.
Dé vraag waar mijn ouders tóen, en de rest van de confectie wereld zich nu nog steeds, druk om maakt. Dé vraag waar zelfs de grootste ontwerpers geen antwoord op hebben,
en dé vraag die tot aan de ‘maar…’ totaal niet voor problemen zorgt, maar waar echter het (vaak mompelende) deel twee van de zin tot grote consternatie leidt, namelijk….

 “Ik zoek iets leuks  voor de feestdagen, maar wat ik daarna ook aan kan”.

Ai!!!
Na wat jaartjes ervaring is deze vraag als volgt samen te vatten:
“Ik zoek een spetterend jurkje met glitters of glans, waarbij ik dan m’n beeldige hakken en een mooie panty kan dragen. Dit wil ik aandoen tijdens de kerstdagen of op het oudjaarsfeest, waarbij de dresscode feestelijk is. ‘Maar’….. het moet ook weer niet tè glitterig zijn, wel comfortabel zitten en het zou leuk zijn als ik mijn sneakers er onder kan doen, want ik moet er ook mee naar de supermarkt kunnen of de ramen lappen.

Ai!!!
En hier zoeken we allemaal dus al jaren naar, zonder enige vorm van succes… tot gisteren!

Ik was nog even snel op inkoopjacht op zoek naar ‘iets leuks voor de feestdagen, maar wat daarna ook nog gedragen kan worden’. De stappenteller maakte overuren en de paniek sloeg zoals ieder jaar weer toe, totdat ik daar die kleine droomprinses, met haar moeder mee op inkoop,  in d’r buggy zag zitten. Roze glitterjurk aan, babypop op schoot en onbevangen genietend in het jurkenparadijs.

Terwijl haar moeder en ik driftig stonden te struinen in de rekken en bij de eigenaar van de groothandel aan het smeken waren om volgend jaar iets speciaals te maken voor de feestdagen en wat daarna ook gedragen kan worden, stond de kleine prinses op uit haar buggy, rende af op de meest hysterische glitterjurk die ik in mijn leven heb gezien en riep “ mooiiiiiiiiiiii” !

Ai!!!
En daar viel het kwartje, bij ons allemaal. Er is namelijk geen antwoord op dé vraag! Of eigenlijk is het antwoord gewoonweg: “Dat bestaat niet…”

Met een glitterende glansjurk ga je naar een feestje, smeer je rood op je lippen en loop je daarna drie dagen mank omdat de hakken te hoog waren. En naar de supermarkt doe je een hippe jeans met sneakers aan waardoor je bij thuiskomst ook eventueel nog even een doek over de ramen kan halen.
Óf iets is beeldig voor feesten en partijen en mag iedereen ‘moooooiiiiiiiiii’ roepen, óf iets is leuk, hip en comfortabel en kun je er zonder moeite je dagelijkse leven mee doorbrengen.

Bepakt en bezakt reed ik vanuit Amsterdam terug naar Beverwijk, blij met m’n feestelijke jurkjes en casual truien, met een glimlach denkend aan die kleine droomprinses… Misschien heb ik haar gisteren wel ontmoet, de kleine ster die over een paar jaar dé nieuwe Nederlandse Coco Chanel zal worden.

Lieverd, ik hoop dat je van Sinterklaas een schetsblok, stiften en een lieve aankleedpop krijgt. Zonder dat je het in de gaten had heb jij gisteren het antwoord gegeven op de vraag die ons al jaren bezighoud!

(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Kijk voor meer over Barbara en haar mode op de Facebookpagina Helene By Barbara

Reacties