Column van de Dag / On va à Paris!

Foto: Galeries Lafayette Youtube

In haar zesde ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl neemt reisspecialiste Anke Hupkes haar lezers deze week mee naar Parijs.

Door: Anke Hupkes

Als we praten over een ‘stedentrip’ in december dan staan twee bestemmingen binnen Europa toch wel centraal: de Kerstmarkten in Duitsland en natuurlijk de ultieme ‘lichtstad’ Parijs. Twee weken geleden besteedde ik al aandacht aan de kerstmarkten, dus de keuze voor deze week is wel duidelijk: Ik neem jullie mee naar Parijs!

Dwalen, winkelen en een tentoonstelling
Parijs is altijd een heerlijke stad om doorheen te dwalen, musea te bezoeken of te winkelen! Dus toen mijn vriendin belde met de mededeling, dat er een prachtige tentoonstelling over impressionisten te zien was, ben ik direct gaan boeken.

Thalys
Vanaf Amsterdam rijdt de Thalys in ruim 3 uur naar Parijs, daar heb je aansluiting op het metronet. De metro rijdt elke 2 à 3 minuten, dus je hoeft nooit te rennen. De lijnen zijn genummerd en je let op het eindstation. Nu reed de eerste metro op 19 juli 1900, dus men is volop bezig met renoveren en het aanpassen van de eindstations, omdat de metro verder doorrijdt.

Afgelopen donderdagochtend was ik rond 12 uur in Parijs en besloot ik te beginnen met een wandeling door het prachtige stadspark “Jardin de Luxembourg”. Op zondag, en vooral in de zomermaanden, zie je hier kinderen met hun ouders bij de vijver met bootjes spelen, terwijl anderen zitten te lezen of een spelletje Jeu de Boules spelen.Nu was het echter een donderdag in de vroege winter. Minder geschikt voor een lange zit in het park, maar wel een mooi startpunt voor een mooie wandeling.
Via de wijk St. Germain des Près met zijn vele cafés loop je richting het oudste gedeelte van Parijs het “Île de Paris” met de prachtige “Notre-Dame”.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp de andere oever van de Seine ligt mijn favoriete plein het “Place des Vosges” met zijn rode bakstenen huizen. Om er te komen loop je door het joodse straatje de Rue des Rosiers, met volgens een joodse vriend : de beste falafel. In elk geval zijn er lekkere eetwinkeltjes en een fijne boekwinkel om te struinen. Ik kocht er ooit een boek met de sprookjes van La Fontaine en tekeningen van Chagall, dat moet ik maar weer eens opzoeken, goed voor mijn frans. librairieIets verder op het Musée Picasso. Bij het “Centre Pompidou” liggen de gezellige terrasjes van de Beaubourg, wanneer je wat tapas besteld bij het “Pichet du Vin”, karafje wijn dus, wordt de tafel netjes gedekt, dat is toch gezellig.

Meer naar het westen liggen “Het Louvre” met daarvoor weer zo’n heerlijk park “de Tuilerien” en dan de Champs Élysée, bekend als de mooiste boulevard ter wereld, de Arc de Triomph.wim-meijer-fotografie_mg_8319 Aan de overkant zie je de gouden koepel van de Dôme des Invalides, waar Napoleon in 5 kisten begraven ligt…, daarvoor het oude station met impressionistische kunst het “Musée d’Orsay” en verderop de Eifeltoren. wim-meijer-fotografie_img_0203Maar wij kwamen voor een andere tentoonstelling. Wij kwamen voor ‘Icônes de l’Art Moderne. La Collection Chtchoukine’, een impressionistische tentoonstelling in “Fondation Louis Vuitton”, het nog nieuwe museum van de bekende Franse modeontwerper… die van de dure tassen dus. De tentoonstelling is op 22 oktober van start gegaan en is nog te bezoeken tot en met 20 februari 2017.

Vanaf de ” Arc de Triomph” gaat er een shuttlebusje naar “Fondation Louis Vuitton”, het gebouw van de inmiddels 87-jarige architect Frank Gehry (o.a. bekend van het ‘Dansende Huis’ in Praag en het  Guggenheim Museum in Bilbao) dat in oktober 2014 is geopend. Wij waren deze dag vroeg bij de shuttlebus en dat was maar goed ook, want er stond een enorme rij. Eenmaal aangekomen bij het ”Vuitton” was de rij nog veel langer. Maar gelukkig had ik tickets op internet besteld en hoefden we niet achter aan te sluiten.

De expositie was indrukwekkend. Prachtige schilderijen van Matisse , Gauguin en heel veel schilders waar ik nog nooit van gehoord had. De heer Chtchoukine, een welvarende Rus, heeft deze collectie aangelegd. Hij was een welvarend verzamelaar die rustig tientallen schilderijen op een dag kocht. De tentoonstelling heeft de oorlogen en de revolutie overleefd en is nu te zien in het Pushkin museum in Moskou en het Hermitage in St. Petersburg.

Kerstsfeer op Boulevard Hausmann
Inmiddels begon het al wat te schemeren, dus op naar de winkelstraat “Boulevard Hausmann” voor de prachtige kerstversiering. Boulevard Haussmann is met z’n vele kantoorgebouwern en talloze winkels het grootste commerciële centrum van Europa. Het is dè straat met de grands magasins: grote warenhuizen zoals Le Printemps en Galeries Lafayette. Vooral laatstgenoemde is een bijzondere winkelbeleving gedurende de kerstperiode, zoals onderstaan filmpje bewijst:

Eten en overnachten
In Montparnasse heb ik inmiddels een prettig hotel gevonden: “Villa Modigliani” *** (waardering 8.3) in een rustige wijk, waar ooit veel schilders woonden. Tegenover het hotel is een fantastisch Italiaans restaurant “Auberge de Venice”. Dat is een waar genot na een hele dag sjouwen. Denk erom: Wel reserveren!

Krijgt u ook zin om naar Parijs te gaan, bel of mail mij gerust. Ik heb tips en adviezen bij de vleet. Telefoon 0251-226842 of e-mail: [email protected]

Reacties