Column van de Dag / Picture Perfect

Foto: Pixabay

Iedere twee weken verzorgt Barbara Middendorp en met een knipoog geschreven mode-column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl. Vandaag haar vijfde column, waarin zij het ‘perfecte plaatje’ van kerstmis vrolijk relativeert.

Picture Perfect (door Barbara Middendorp – foto’s Pixabay))

Tik tak, tik tak. Jawel, hoor, we hadden er nauwelijks erg in maar inmiddels staat ‘ the Most Wonderful Time of the Year’ alweer voor de deur te trappelen om alle liefde, family time, heerlijke gerechten en natuurlijk de mooiste cadeaus op de drempel te zetten.

Maar man oh man wat is het toch ieder jaar een gedoe om al dat moois die drempel óver te krijgen! Ieder jaar weer nemen we ons allemaal voor om het dit jaar allemaal wèl gecoördineerd en gestructureerd te laten verlopen, net als in de films en in de bladen:

Beeldig versierde huizen waar geen kruimel op de grond ligt, fantastisch ingepakte cadeaus waarbij de strikken en linten matchen met de kleur van de kerstballen in de boom. Een luxe 5-gangen diner voor twaalf personen dat moeiteloos en op de juiste tijd op tafel staat en dan, om het ’ picture perfect’ compleet te maken, een liefdevol en beeldschoon gezin dat braaf op de bank voor de open haard zit te wachten tot de familie komt.  We kennen de plaatjes allemaal. Zo’n beauty van een man in beige kabeltrui met een precies goed stoppelbaardje die samen met twee snoezige kindjes met ingevlochten haren en kraakheldere overhemdjes een kerstkransje eten zonder te knoeien, ondertussen liefdevol kijkend naar mamma die even smetteloos en stralend in de keuken het laatste toefje ( zelf geklopte ) slagroom op de taart spuit…en jawel óók dit zonder te knoeien.

Yeah right! Ik weet niet hoe het er bij jullie aan toe gaat, maar mijn ervaring, ‘ behind the scenes’  van de kerstfilm, is toch nèt even een tikkie anders.

In mijn beleving staat die boom inderdaad beeldig versierd klaar maar besloot dan de nacht voor kerst toch even op z’n zij te gaan liggen voor een korte powernap. Zijn de cadeaus slechts voor 80% ingepakt met bijpassende linten en strikken maar besloot die ene winkelketen dit jaar voor oranje inpakpapier te gaan en was je eigen plakband op. Ziet het luxe 5-gangen diner er heel anders uit als op het plaatje in het kookboek. Besluit de familie last minute van feestlocatie te veranderen omdat ome Piet niet durft te rijden met gladheid.  En zie je, als kers op de taart, 5 minuten voor vertrek dat je man (na 3 maanden zeuren)  juist op dit moment dan toch besloten heeft de garage op te ruimen en lopen de kinderen nog in pyjama.

Terwijl je daar dan, te midden van al die chaos, staat te stoeien met Tupperware dozen en slagroom in je haar, kan je een paar dingen doen…

Je kan die fles Cointreau die bestemd was voor het dessert per direct achterover slaan.
Je kan je beste vriendin, die op datzelfde moment in dezelfde situatie zit, bellen om samen ά la  Thelma & Louise te vluchten en een roadtrip richting de Noordpool te maken.
Je kan met brandende tranen achter je ogen proberen om te blijven voldoen aan dat picture perfect en doorzetten, maar….
je kan natuurlijk ook gewoon denken ‘Hey…it’s the Most Wonderful Time of the Year’. Niet alleen dat liedje horen we jaar op jaar terug, in ieder gezin is het ook ieder jaar ‘hetzelfde liedje’ als het aankomt op de kerststress die vooraf gaat aan de feestvreugde! Ook je schoonmoeder herkent deze taferelen, ook je beste vriendin zit in die situatie, kortom iedereen zal zich er min of meer in herkennen. En dan ome Piet, nou… die wacht maar even want die staat toch te stoeien met z’n winterbanden.

Het sleutelwoord van mijn advies is dan ook sleutels!!!! Zorg dat je de sleutels van de auto in handen hebt!!!!! Op het moment dat je in je joggingpak de man, kinderen, cadeaus én het Tupperware gewassen en gestreken in de auto hebt gezet klik je de deuren op vergrendelslot en heb je even je moment om je picture perfect compleet te maken. Nieuwe panty uit de verpakking, jurk, hakken, haren in de krultang….je gezin zit klem in de auto en kan geen kant op, dus neem even die 3 hele minuten ontspanning voor jezelf!

En als je dan uiteindelijk beeldig aankomt bij huize Piet en je ziet tante Piet met de rode vlekken in d’r nek, ladders in haar panty en tranen achter d’r ogen staan ploeteren in de keuken….sla dan een arm om haar heen, neem samen een slok Cointreau en breng een toost uit op ‘ the Most Wonderful Time of the Year’.

Het hoeft namelijk allemaal niet zo picture perfect, jullie zijn al leuk genoeg, het hele jaar door!

Merry Christmas!

(foto: Pixabay)

Reacties