Hortus Bulborum in Limmen kleurrijke genenbank voor historische bolgewassen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Honderdduizenden toeristen uit alle windstreken strijken deze dagen neer in de bollenstreek tussen Haarlem en Noordwijk. Maar de lente houdt niet op boven het Noordzeekanaal, zo blijkt in de Hortus Bulborum.

De Hortus Bulborum is een bollentuin in Limmen die 89 jaar geleden, in 1928, werd opgericht door  toenmalig hoofdonderwijzer en tuinbouwleraar Pieter Boschman en de Amsterdamse hyacintenveredelaar Dr. W.E. de Mol. Het doel van de Hortus Bulborum: voorkomen dat veel oude historische tulpenrassen en andere bollensoorten zouden uitsterven.

Voor ‘bollentoerist’ en professionele bloemenkenner
In de 89 jaar van zijn bestaan is de Hortus Bulborum uitgegroeid tot een boeiende trekpleister, niet alleen voor de gemiddelde ‘bollentoerist’ maar vooral ook voor de professionele bloemen- en bollenkenner.  In de tuin vindt men maar liefst 2650 verschillende tulpsoorten, 1100 soorten narcissen, ruim 100 soorten van zowel hyacinten als krokussen en 15 variëteiten van de Fritillaria Imperialis, beter bekend als de keizerskroon. Daarbij doet de tuin dienst als genenbank voor oude historische bolgewassen. De oudste gekweekte tulp is zelfs meer dan 400 jaar oud en stamt uit 1595.

Openingstijden en prijs
Overigens kan men slechts anderhalve maand genieten van de Hortus Bulborum. De bollentuin is geopend van 6 april tot en met 16 mei dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag vanaf 12.00uur). Toegangsprijs is € 5,- per persoon (65+ € 3,50 en kinderen tot en met 12 jaar gratis).

De Hortus Bulborum is gevestigd aan de Zuidkerkenlaan 23a in Limmen. Meer informatie op de website: http://www.hortus-bulborum.nl/

En voor wie niet gaat of wie inmiddels al geweest is en de herinnering nog even wil ophalen is hieronder een foto-impressie van hoe de Hortus er nu bij staat. 

Reacties