Libel géén ‘stekebeest’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Ja, ja, de langste dag van het jaar hebben we alweer te pakken. En wàt voor ’n dag! Een dag met prachtig zomerweer. Eén nadeel: het warme weer zorgt er ook voor dat de vliegende insecten zich helemaal happy voelen. En daar worden wij mensen lang niet altijd vrolijk van.

Immers: veel insecten hebben nu eenmaal de naam er op uit te zijn om ons te steken. Zolang het zo’n klein ‘onschuldig’ mugje betreft van 1 à 2 centimeter raken we daar nog niet direct van in de stress. Maar komt er opeens zo’n blauw ‘vliegebeest’ van van een halve decimeter ons tegemoet dan is de lol er opeens helemaal vanaf. En toch… toch zijn juist die ‘grote jongens’ hartstikke onschuldig. Ze mogen er nog zo dreigend uitzien, schijn bedriegt. Libellen steken namelijk niet. Als zouden ze willen, ze zouden het niet kunnen, want ze beschikken namelijk niet over een angel.

Stevige kaken
Wat ze wèl hebben zijn kaken, waarmee ze kleine insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn echter niet krachtig genoeg om door de mensenhuid heen te bijten. Alleen de ‘grote keizerlibel’ (ruim 8 centimeter groot) zou misschien een klein sneetje kunnen veroorzaken. Maar dan moet je wel bijna zelf je vinger tegen zijn kaken zetten.

De libel op de foto maakt echter geen schijn van kans. Deze azuurwaterjuffer is slechts 3,5 centimeter groot, met een spanwijdte van ongeveer 5 centimeter en heeft in zijn korte leventje van circa 4 weken wel wat anders te doen dan ‘mensen pesten’: Zorgen voor het voortbestaan van het libellen-geslacht.

Reacties