Column van de Dag: Joe Bonamassa Live At Carnegie Hall: Soms meer dan geïnspireerd door Jethro Tull

Foto: Wikipedia

Een nieuwe muziekcolumn van Marius van Buuringen: Iedere twee weken verhalen over zowel oude als nieuwe producties, oudere artiesten met opvallende nieuwe releases, en even zo vaak boeiende achtergrondverhalen. Kortom: Verhalen uit de wereld van Marmusic. Vandaag besteedt Marius aandacht aan Joe Bonamassa.

Joe Bonamassa Live At Carnegie Hall: Soms meer dan geïnspireerd door Jethro Tull (door: Marius van Buuringen)
Vorige week, op 23 juni, is het album ‘Joe Bonamassa Live At Carnegie Hall –An Acoustic Evening’ uitgekomen. Een geheel akoestische set, opgenomen in januari 2016 in de beroemde Carnegie Hall in New York. Een bijzondere productie van de 40-jarige Amerikaanse blues- en rockgitarist en -zanger.

Zoon van gitaarhandelaar
Bonamassa heeft, als zoon van een gitaarhandelaar, het gitaarspelen ongeveer met de paplepel binnen gekregen. Als vierjarige werd hij al helemaal blij van het gitaarspel van Eric Clapton wat hem inspireerde om zelf gitaar te leren spelen. En met succes: op zijn elfde trad hij voor de eerste keer op met niemand minder dan B.B. King. Het was het begin van een intensieve samenwerking, waarbij King optrad als de grote leermeester van Bonamassa.

A New Day Yesterday
In 2000 kwam Bonamassa’s eerste album uit: A New Day Yesterday, (titel van een Jethro Tull song uit 1969). Het album werd geproduceerd door de Amerikaanse muziekproducent Tom Dowd. Het was het begin van een grote reeks albums die in de daarop volgende jaren door Bonamassa zouden worden geproduceerd. Studio-albums
In de periode van 2002 tot 2012 verschenen van Bonamassa achtereenvolgens de albums So It’s Like That, Blues Deluxe, Had to Cry Today, You and Me (met de nummers So It’s Like That en You and Me, die beide de eerste plek bereikten van de Amerikaanse Billboard Blues Chart), Sloe Gin, The Ballad of John Henry, Black Rock, Dust Bowl en Driving Towards the Daylight

Live-albums
In 2009 bracht Bonamassa de live-dvd Live from the Royal Albert Hall uit, met Eric Clapton als special guests. Andere live-albums volgden in 2012 (Live fom New York-Beacon Theatre) en in 2013 (An Acoustic Evening at the Vienna Opera House).

Akoestische set van wereldfaam
Met het nieuwe akoestische album ‘Joe Bonamassa Live At Carnegie Hall’ herhaalt Bonamassa zijn ‘trucje’ uit 2013, alleen pakt hij nog iets groter uit: een set bestaande uit maar liefst negen akoestische spelers en zangers met wereldfaam, zoals de Chinese celliste Tina Guo, de Egyptische percussionist en componist Hossam Ramzy, pianist Reese Wynans (Double Trouble), drummer Anton Fig (Paul Shafferband , David letterman), multi-instrumentalist Eric Bazilian (mandolin, hurdy-gurdy, saxofoon, akoestische gitaar) en de drie Australische backing vocalisten, Mahalia Barnes, Juanita Tippins, and Gary Pinto.

In tegensteling tot het eerder genoemde album uit ‘Vienna’ waar het toch wel moeilijk was om het gehele concert uit te zitten, lukt dat hier prima.

Geïnspireerd door, of gepikt van Jethro Tull
Wat mij opviel bij het beluisteren van dit album was meteen al het intro van het openingsnummer This Train. Dit riep bij mij iets op van: “Ga naar je platenkast, pak het album Aqualung uit 1971 van Jethro Tull en beluister het nummer Locomotive Breath. En ja hoor! Wat een feest van herkenning! Ik heb zowel het openingsnummer van Joe als het nummer van Jethro Tull hieronder geplaatst, dus luister zelf maar.

Joe Bonamassa – “This Train” – Live At Carnegie Hall: An Acoustic Evening

Locomotive Breath Jethro Tull Live At Madison Square Garden 1978

Dubbel en dwars het beluisteren waard
Gepikt of niet, ik kan er niet onderuit dat ‘Joe Bonamassa Live At Carnegie Hall’ een album is dat meer dan het beluisteren waar is. Hieronder nog een paar nummers om jullie daarvan te overtuigen. Het album is overigens verkrijgbaar op CD, DVD,  Blu-ray èn op vinyl. Daar waren wel 3 van die grote zwarte schijven voor nodig, maar dan heb ook iets ‘authentieks’.

Marmusic
Ook luisteren naar 24/7 No-nonsence muziekstation, klik op MARMUSIC voor de livestream.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen