Column van de Dag: Hocus Pocus Box van Focus

Foto: Wikipedia

Een nieuwe muziekcolumn van Marius van Buuringen: Iedere twee weken verhalen over zowel oude als nieuwe producties, oudere artiesten met opvallende nieuwe releases, en even zo vaak boeiende achtergrondverhalen. Kortom: Verhalen uit de wereld van Marmusic. Vandaag besteedt Marius aandacht aan de Hocus Pocus Box van Focus.

50 jaar Focus in een doosje (door: Marius van Buuringen)

Enkele maanden geleden hebben we hier het verhaal verteld van Earth & Fire. Naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van deze band werd er toen een box met het gehele werk van Earth & Fire (10 cd’s) uitgebracht.

‘Bruggetje’ naar Focus
Met Earth & Fire is al snel een ‘bruggetje’ geslagen naar Focus, een andere vermaarde groep uit dezelfde periode. Bert Ruiter, de levenspartner van Jerney Kaagman (zangeres van Earth & Fire) heeft namelijk niet alleen in Earth & Fire gespeeld maar ook in Focus, de ‘progrock’ band met Thijs van Leer als boegbeeld.

Daar komt bij dat, na Earth & Fire,  nu ook Focus komt met een luxe 13 CD-box met het complete werk van de band, van het allereerste album ‘Focus Plays Focus’ uit 1970 tot en met ‘Focus 10’ uit 2012 (42 jaar later!) Trio Thijs van Leer
Focus werd in 1968 opgericht door de klassiek geschoolde organist/fluitist Thijs van Leer in 1968. Als ‘Trio Thijs van Leer’, met bassist Martijn Dresden en drummer Hans Cleuver, begeleidde de band Ramses Shaffy en Liesbeth List, en de Nederlandse uitvoeringen van de Amerikaanse musical Hair.

Jan Akkerman
De echte succesvolle bezetting kreeg zijn vorm toen in 1969 gitarist Jan Akkerman zich aansloot bij Focus samen met drummer Pierre van der Linden. Beiden kwamen uit de op dat moment ook succesvolle groep Brainbox. Toen echter de manager van Brainbox, John B. van Setten, Jan Akkerman te horen gaf dat hij ‘uit de groep lag’, omdat deze een potje aan het ‘jammen’ was geweest met de leden van Focus, lag de weg open voor de begenadigde gitarist naar een van de meest succesvolle progressive rockbands die Nederland heeft gekend, en waarvan de muziek zich kenmerkte door een combinatie van invloeden uit klassiek, rock en jazz.

Focus plays Focus
De samenwerking leidde in 1970 tot het eerste echte Focus-album: Focus plays Focus.

Vijf succesjaren
Het album vormde het begin van een periode van vijf jaar, gedurende welke binnen- en buitenland door Focus werd plat gespeeld. De eerste hit van Focus was het door Jan Akkerman geschreven nummer ‘House Of The King’, dat later aan de UK-release van het debuutalbum van Focus (‘In and Out of Focus’) werd uitgebracht.

Hocus Pocus
Grote hits volgden, zoals wellicht het bekendste nummer van Focus, Hocus Pocus, afkomstig van het album Focus 2 (Moving Waves) uit 1971

Het jaar later beklom Focus opnieuw de hitlijsten, nu met het nummer Sylvia van het album Focus 3 uit 1972.

Vertrek Akkerman
Een oude wijsheid zegt ons dat tegenstellingen elkaar aantrekken. Welnu, Jan Akkerman en Thijs van Leer zijn zeker elkaars tegenpolen, allebei gezegend met veel talent, maar vroeg of laat toch botsend. En dat leidde ertoe dat na 5 succesjaren Jan Akkerman er in 1975 de brui aan gaf.

Eef Albers en PJ Proby
Na het ‘tijdperk Jan Akkerman’ probeerde Thijs van Leer het met verschillende andere samenstellingen van de groep, onder andere met gitarist Eef Albers en zang van de Amerikaanse zanger PJ Proby, waarmee in 1977 nog een album werd uitgebracht  In 1978 werd de groep Focus echter door Thijs van Leer ontbonden.

Samenwerken tegen wil en dank
Wel volgden later nog enkele albums, zoals in  1985, toen Thijs van Leer en Jan Akkerman nog één keer samenwerkten als gevolg van een contractuele verplichting.  Het leverde een album op plus een concert in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Doorstart 1998
In 1998 formeerde Thijs van Leer toch weer een nieuwe bezetting van Focus. Na tussentijdse wisselingen bestaat deze ‘nieuwe’ Focus nog steeds met als huidige bezetting Thijs van Leer (zang, fluit, toetsinstrumenten), Menno Gootjes (gitaar), Bobby Jacobs (basgitaar) en Pierre van der Linden (drums)

Sinds de ‘doorstart’ in 1998 maakte de groep nog 3 albums: Focus 8 (2003), Focus 9 / New Skin (2006) en Focus X (2012). Aan het album New Skin was ook een theatertour gekoppeld. Hieronder de uitvoering van het nummer Harem Scarem uit deze tour.

Hocus Pocus Box
Nu dus even geen nieuw album meer van Focus, maar een indrukwekkende ‘Hocus Pocus Box’ waarin al het werk van 50 jaar Focus is verzameld. Vanaf morgen, vrijdag 14 juli, is de box verkrijgbaar. Een feest van herkenning en zelf, na al die jaren, nog steeds een muzikale speurtocht door het onwaarschijnlijk grote oeuvre van even zo grote muzikanten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen