Column van de Dag: De vele gezichten van Lissabon

Foto: Pixabay

Eigenlijk hou je een beetje van alles: zon, zee en strand, zo nu en dan een turbulent uitgaansleven, maar ook cultuur en natuur.  Anke Hupkes komt in haar tweewekelijkse column met de ideale ‘multifunctionele’ vakantie: Lissabon!

De vele gezichten van Lissabon (door: Anke Hupkes)
Lissabon, de hoofdstad van Portugal,  ligt op 3 uur vliegen van Amsterdam en het is er 1 uur vroeger. De hoofdstad van Portugal ligt aan de monding van de rivier de Taag of Tejo, zoals de Portugezen zeggen. De taal heeft veel weg van Spaans, maar is door de slepende uitspraak moeilijk te verstaan.

(foto: Pixabay)

In het centrum van Lissabon ligt het “Parque Eduardo VII” met het prachtige “Gulbenkian Museum”, waar veel Europese en oosterse kunst te zien is.

Baixa Pombalina
Aan het park ligt hotel Avenida Park*** een leuk hotel en een goede uitvalsbasis om Lissabon te verkennen. Via de brede “Avenida de Liberdade”, waarschijnlijk aangelegd voor militaire parades, bereik je de benedenstad, “Baixa Pombalina”,  het centrum van Lissabon met al zijn vriendelijke kleine straatjes.
Even een ‘veiligheidsadvies: neem voor Lissabon vooral goede schoenen mee met profielzolen, want de wegen zijn voor een groot deel gelegd met een soort leisteen, en dat kan spekglad zijn.

(foto: Wikipedia)

In de Baixa vind je ook het belangrijkste plein van Lissabon, “Rossio”, met overal gezellige terrasjes.

Castelo de Sao Jorge
Vanaf hier kun je tram 28 nemen, die van de “Baixa” naar het “Alfama” brengt, de bovenstad met het “Castelo de Sao Jorge”, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over Lissabon. De tram slingert door smalle steegjes en haarspeldbochten.

(foto: Wikipedia)

Avenida de Liberdade
Weer terug in het centrum kun je heerlijk eten. Ikzelf at eens aan de zuidkant van de “Avenida de Liberdade”, waar ’s avonds een soort plein met houten banken en tafels gecreëerd wordt en je heerlijk vis kunt eten. Ik had er een geanimeerd gesprek met een ambassadeur van één of ander Afrikaans land en oude kolonie dus.

Mijn hotel was “VIP Executive Eden”**** met erg donkere kamers, maar het kleine  zwembad op het dak maakte alles weer goed. Op dat dakterras kon je ’s avonds met een wijntje heerlijk over Lissabon uitkijken. Blijkbaar was nog niemand op het idee gekomen , om er een bar van te maken.

Museo Nacional de Azulejos
Portugal is bekend om zijn tegels, daarom de volgende ochtend met de bus naar het “Museo Nacional de Azulejos”, prachtige tegel- plateaus. Langs de brede Taag loop ik terug naar het grote plein “Praca do Comercio”.

Praça do Comércio (foto: Pixabay)

Portugal was tot 1977 een dictatuur, daar zullen die grote pleinen en de brede Avenida de Liberdade wel vandaan komen, want verder zijn het vooral kleine straatjes.

Elevador de Santa Justa
Door het enorme hoogteverschil is er in de wijk “Rossio” een lift “Elevador de Santa Justa” naar de bovenstad, leuk om te doen en dan via de trappen weer omlaag. Het Mosteiro de Jerónimos is een oud klooster in de wijk Bélem met veel reliëfs en ornamenten met voorstellingen uit de symbolenwereld. In Lissabon heeft men veel gebouwen in de manuelijnse stijl.

Sintra
Er is nog veel meer te zien in Lissabon, maar ik zal best nog eens terugkomen, dus nu op naar Sintra., een plaatsje 30 kilometer ten westen van Lissabon en het voormalige zomerverblijf van de Portugese koningen. Sintra kun je vanuit Lissabon per bus in zo’n 50 minuten bereiken. Het plaatsje staat sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Sintra kent een groot aantal kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door de mooiste tuinen en parken. Het bekendste kasteel is wel Palácio Nacional da Pena met direct daarnaast het Parque Nacional da Pena met meer dan 2000 soorten exotische planten van over de hele wereld.

(foto: Pixabay)

Cascais
Ik eindig mijn Portugese trip met een paar dagen Cascais. Cascais is een vissersplaats met strand en ligt op een half uur per sneltram vanaf Lissabon. Onderweg kom je langs het standbeeld van “Hendrik de Zeevaarder”op de boeg van een schip in de voorstad Bélem ( dat komt van Bethléhem af) .

In Cascais vind je rust aan zee , er is een klein strandje in het centrum voor “hotel Rex”***, waar ik eerder logeerde. Nu sliep ik in “Vila Galé Cascais”**** een erg prettig hotel. Deze keten heeft meerdere aangename hotels.

(foto: Pixabay)

Voor een echte strandvakantie kun je beter naar de Casino stad Estoril gaan, halverwege Lissabon en Cascais, deze ooit mondaine stad heeft een prachtig breed strand.

Prachtige filmimpressie tot slot
Ik wil mijn verhaal eindigen met een prachtige filmimpressie van Murat&Figen Kurt uit 2011. Je wordt helemaal meegezogen in het leven in Lissabon op de prachtige muziek van Amália Rodrigues, Hermínia Silva en Chave D’ouro. Ga er even goed voor zitten: het filmpje duurt 13 minuten maar is iedere minuut dubbel en dwars de moeite waard.

 

Reacties

Cookieinstellingen