Column van de Dag: Londen in Kerstsfeer…

Vorig jaar maakte ik in december een rondje langs Nederlandse en Duitse kerstmarkten. Dit jaar ga ik voor ‘het andere kerstshoppen’ en nog veel meer naar de Britse hoofdstad: Londen.

Londen in Kerstsfeer…
(door: Anke Hupkes / foto’s: Wikipedia)

Kerstmarkten heb je overal, en vorig jaar zoomde ik al in op de vele kerstmarkten in Duitsland. Maar je kunt ook ‘de andere kant op’, naar een heel andere kerstbeleving… in Londen.

Londen mag dan aan de andere kant van de plas water liggen maar is toch echt dichterbij dan je denkt. De eenvoudigste manier om in Londen te komen is nog steeds per vliegtuig. Daarbij is het wel even opletten dat je op Heathrow, Gatwick of City vliegt, want de andere luchthavens liggen toch echt een stuk verder weg. De gemiddelde vliegtijd van Amsterdam naar Londen is ongeveer 1 uur. Vanaf de luchthaven ben je dan ongeveer nog een uurtje onderweg naar het centrum van Londen.

Eurostar
Een andere mogelijkheid is de trein. Je moet dan wel reizen over Brussel van waar de Eurostar (hogesnelheidstrein) je in 2 uurtjes tijd naar het centrum van Londen brengt. De totale reistijd vanaf Amsterdam komt neer op ongeveer 4,5 uur. Tarieven vanaf € 59,- per enkele reis. Hoteltips
Londen is een echte metropool met bijna net zoveel inwoners als heel Nederland. Dus goed om te weten waar je het beste een hotel kunt nemen waar je een beetje centraal zit in de omgeving van de winkels en de theaters. Hier een paar tips:

  • Bayswater ten noorden van de Theems met Hotel Phoenix*** en  Strand Palace****
  • Kensington ten Zuiden van de Theems met London Lodge*** en W14 Kensington Londen***
  • En natuurlijk de nieuw ontwikkelde Southbank met Park Plaza Westminster Bridge**** en Days Inn Waterloo***.

Op de South Bank bevinden zich ook het Royal Theatre , het Tate Modern museum en het grote wiel “the London  Eye”. Zelf ben ik daar nog nooit in geweest; aanvankelijk niet, omdat het veel te duur was en later was het slecht weer of koos ik voor één van de vele andere mogelijkheden.Openbaar vervoer
Net als onze OV-chip kun je in Londen makkelijk met metro en bus reizen met de zg. Oystercard.

Dus op naar het gezellige Covent garden, waar een oude markthal vol gezellige winkeltjes is en je bij goed weer ook een terrasje kunt pakken. Het makkelijkst kom je hier over de Waterloo Bridge te voet of per metro naar Charing Cross. Ten Noorden van Charing cross aan de Theems ligt een gezellig straatje met allerlei leuke restaurantjes, waar je bij een parkje ‘het Embankment” prachtige schone “facilities” , toiletten dus , hebt.

Dan via het Strand met het prachtige Strand Palace hotel **** naar Covent garden. In deze buurt bevinden zich ook veel theaters , waar de bekende of bij ons nog onbekende musicals draaien. Kaartjes koop je met korting in stalletjes langs de straat.

Royal Opera House
Ook het “Royal Opera House”in de volksmond “Covent garden” genaamd, vind je hier op de Haymarket, wat ik altijd zo gezellig kneuterig vind klinken voor zo’n groot gebouw. Ooit zag ik hier “Schoppenvrouw”, gezeten op een gewone eetkamerstoel, want de ons bekende stoelen waren niet op die, toch niet slechte rang, aanwezig. 
Kerstshoppen
Door de ophanden zijnde Brexit heeft het Britse pond flink aan waarde ingeleverd ten opzichte van de euro. Niet leuk voor de Britten, maar voor wie met euro’s wilt gaan kerstshoppen in Londen zijn het goede tijden. Een ding is zeker: in Londen zijn er mogelijkheden genoeg om al shoppend van je euro’s af te komen.

Fortnum & Mason
Loop via Piccadilly Circus, waar Fortnum & Mason zich bevindt, prachtig versierd en met de mooie klok aan de voorkant. Het is soort super de luxe supermarkt, waar je de taart koopt om naar de “family overseas” te sturen samen met thee of koffie, die ook een fortuin kost.

Harrods
Loop via Regentstreet naar Oxford Street, waar ook mensen met een normale beurs gaan shoppen. Hier vind je ook 8000m2 kerstplezier bij “Harrods”.

Als je dit op één dag gedaan hebt, ben je volgens mij doodop en klaar om naar het hotel te gaan. Hoewel… nooit te moe om ’s avonds nog wel een leuk restaurantje op te zoeken, zoals Bistro1 in Frith Street, gevolgd door een theatervoorstelling.

Highlights
Een paar mooie tips voor de volgende ochtend zijn het British Museum of de Royal Academy, waar ik zelf graag kom. En vergeet natuurlijk niet de onovertroffen highlights van de Britse hoofdstad Hyde park en Buckingham Palace.

En zo veel meer
Heb je nog wat meer tijd, vergeet dan Islington niet of Chelsea. Clinton vond dat zo’n mooie wijk, dat hij zijn dochter ernaar vernoemd heeft.

(foto: Pixabay)