Column van de Dag: Black Friday en de zwarte decembermaand

Foto: Collage WMF

Regelmatig verzorgt Barbara Middendorp een met een knipoog geschreven column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl. Vandaag een speciale column over ondernemers en, voortbordurend op het fenomeen Black Friday, de ‘Zwarte Decembermaand’ in het centrum van Beverwijk.

Black Friday en de zwarte decembermaand
(tekst: Barbara Middendorp / foto’s: Pixabay en Barbara Middendorp)

We kunnen wel vaststellen dat het fenomeen Black Friday z’n plekje heeft gevonden in ons nuchtere kikkerlandje. In welke winkel je ook kwam, bijna overal hingen de posters op de ramen en helemaal de webwinkels waren in de ban van de ‘zwarte vrijdag’. Als je gaat tellen hebben we eigenlijk best wel veel speciale dagen. Vaderdag, Moederdag , Valentijnsdag, Rokjesdag, Broer en Zus dag, Koningsdag, Juffen en Meester Dag en zo kan ik nog wel drie alinea’s vol schrijven met feestelijke ‘dagen’.

Onlangs was het zelfs ook ‘De dag van de ondernemer’, waarvan ik liever had gezien dat het Ondernemersdag zou heten maar dit puur omdat het lekkerder bekt in m’n rijtje.

Maar laten we eerlijk zijn, eigenlijk is het best gek…
Je zou toch iedere dag (eventueel in een rokje) moeten vieren dat je zo’n lieve broer of zus hebt, je juf of meester in de klas dagelijks kunnen bedanken voor alles wat je die dag hebt geleerd en je ouders en grootouders moet je helemaal vorstelijk behandelen, dat doen ze ook voor jou want het is per slot iedere dag kinderdag!

Ondernemer uit detailhandel
Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om hier een lans breken voor iets speciaals. Geen nieuw bedachte ‘dag’ maar een aanvulling op de dag van de ondernemer, en dan in dit geval specifiek de ondernemers uit de detailhandel.

De bakker op de hoek, die al voor dag en dauw de lekkerste broden staat te bakken. De bloemist die ‘s nachts al onderweg is naar de bloemenveiling om op tijd de mooiste kerststukken en boeketten te maken en de detaillisten die al weken bezig zijn met het versieren van etalages, het bedenken van leuke acties en het inkopen van mooie spullen voor in de winkels.

Juist die mensen die hun uiterste best doen om het fysiek winkelen in stenen winkels zo gezellig mogelijk te maken en daar in de decembermaand graag nog een schepje bovenop doen. Deze ondernemers vieren iedere dag Koningsdag want hun klant is de koning, zelfs in moeilijke tijden zoals bijvoorbeeld het geval was tijdens de renovatie van het centrum in Beverwijk.

Het zou nu weer een hoop ingewikkelde toestanden opleveren als we de ‘klant dag’, ‘detaillist dag’, ‘december dag’ en ‘renovatie dag’ allemaal zo vlak voor de kerst nog moeten gaan organiseren. Het plan is dan ook om er gewoon een speciale MAAND van te maken, in ons beeldschone nieuwe Beverwijkse centrum….met alles erop en eraan! De detaillisten rollen de rode lopers uit en ontvangen de klanten op koninklijke wijze, de bezoekers worden getrakteerd op gezelligheid en vertier in het prachtige nieuwe centrum en de consumenten gaan gewoon ouderwets en oergezellig shoppen in de fysieke winkels en bij de kraampjes op de diverse kerstmarkten.

Black Friday was de warming-up, laten we er met z’n allen een sprankelende decembermaand van maken zonder ‘punt com’ en gewoon live verbinding in de winkels en dan met zoveel bezoekers dat de ANWB de aankomende tijd kan vermelden als zwarte decembermaand op de Bree!

Alvast fijne feest-‘dag’-en en vergeet niet…leave a little sparkle wherever you go!

Reacties